محبوبهشعاع / رادیوکوچه
پانزدهم فوریه برابر با سالروز درگذشت «ریچارد فیلیپس فاینمن» از تاثیرگذارترین فیزیکدانهای آمریکایی قرن بیستم است. وی به خاطر توسعهدادن «الکترودینامیک کوانتوم» به شهرت رسید و در قسمتی از کارهایش آنچه را که امروزه به نام «دیاگرام فاینمن» نامیده میشود، ترسیم کرد. فاینمن در نهایت در سال 1988 در چنین روزی درگذشت.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«ریچارد فیلیپس فاینمن» در یازدهم می سال 1918 در «منهتن، نیویورک» متولد شد. او در طول سالهای تحصیلش بر روی ریاضیات و علوم مطالعه بسیار میکرد زیرا پدرش میخواست که او یک معلم فیزیک شود. وی همچنین برای آزمایش در زمینه الکتریسیته یک آزمایشگاه در خانهاش برپا کرد.
فاینمن در سال آخر دبیرستان برنده جایزه ریاضی دانشگاه نیویورک شد. پس از اتمام دبیرستان او تمایل به ادامه تحصیل داشت اما به جز انستیتو تکنولوژی ماساچوست بقیه دانشگاهها به خاطر یهودیبودنش از پذیرش وی سرباز زدند و او در نهایت توانست در سال 1935 وارد شد و در سال 1939 فارغالتحصیل در رشته فیزیک شود.
در سال 1942 وی پس از کارکردن بر روی ساخت «بمب اتمی» دکترای خود را از دانشگاه «پرینستون» دریافت کرد. در سال 1945 وی به عنوان استاد فیزیک تئوری در دانشگاه «کرنل» به فعالیت پرداخت و در بین سالهای 1952 تا 1959 به عنوان استاد مهمان در انستیتو تکنولوژی کالیفرنیا مشغول به کار شد و بعد از آن سال تا زمان مرگش در سمت استاد فیزیک تئوری در همان دانشگاه مشغول به کار بود.
جایزه «آلبرت انیشتن» از دانشگاه پرینستون در سال 1954، جایزه آلبرت انیشتن از کالج پزشکی و «جایزه لورنس» در سال 1963 جوایزی بود که ریچارد فاینمن موفق به اخذ آنها شد. وی در سال 1965 به خاطر توسعهدادن «الکترودینامیک کوانتوم» به شهرت رسید. وی در قسمتی از کارهایش آنچه را که امروزه به نام «دیاگرام فاینمن» نامیده میشود، ترسیم کرد و به خاطر این کار وی جایزه نوبل را به همراه «جولیان شووینگر» و «سینایترو تومونوجا» اخذ کرد.
ریچارد بعدها در طول زندگیش هنگامی که به گروه تحقیق حادثه انفجار «شاتل چنجر» پیوست و دو کتاب خاطراتش را که پرفروشترین کتابها شدند، منتشر کرد به چهره برجستهای تبدیل شد. او عضو انجمن فیزیک آمریکا، انجمن آمریکایی علوم پیشرفته و آکادمی ملی علوم بود و همچنین در سال 1965 به عنوان عضو خارجی «انجمن سلطنتی انگلستان» انتخاب شد.
وی مقالهای را درباره قابلیتهای فناوری «نانو» در آینده در سال 1959 منتشر کرد که در یک مهمانی که توسط انجمن فیزیک آمریکا برگزار شده بود، راجب آن سخنرانی کرد و ایده فناوری نانو را برای عموم مردم آشکار ساخت. با وجود موقعیتهایی که توسط بسیاری تا آن زمان کسب شده بود، ریچارد. پی. فاینمن را به عنوان پایهگذار این علم میشناسند. این ایدهها در سالهای 1960 و 1985 تحقق یافتند و جایزههای آنها نیز پرداخت شد.
و سرانجام ریچارد فاینمن در پانزدهم فوریه سال 1988 به دلیل بیماری سرطان در مرکز پزشکی «لوسآنجلس» درگذشت. وی هم چنین به دلیل ماجراجوییهای فراوانش که در کتابهای «حتمن شوخی میکنید آقای فاینمن؟» و «چه اهمیتی میدهید که مردم دیگر چه فکر میکنند؟» مشهور است. در مقدمه کتاب درباره او نوشته شده: «وی یکی از فیزیکدانانی بود که همیشه از طبیعت، رفتاری نو و شگرف را کشف میکرد و سعی میکرد با بیانی زیبا و ساده آن را توضیح دهد. او یکی از کسانی بود که از آموزش، با ذوق و شوق فیزیک به دانشجویان، به شدت طرفداری میکرد.
منبعها:
ویکیپدیا
گوگل
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»