کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
«علیاکبر محرابیان»، وزیر انرژی و صنایع ایران، که قرار بود به تاجیکستان آید سفر خود را لغو کرده است.
یک مسوول بخش روابط بینالملی وزارت انرژی و صنایع تاجیکستان گفته است، که سفر علیاکبر محرابیان به این کشور بهدلیل «ناارامیها در ایران» برای مدت نامعلوم به تعویق گذاشته شد.
این منبع افزوده است، قرار بود «شیرعلی گل» و «علیاکبر محرابیان» در ملاقات خود موضوع گسترش همکاریهای صنعتی و کارکرد معادن در تاجیکستان را بررسی کرده و یاداشت تفاهم در این زمینه به امضا میرساندند.
با این وجود، ملاقات هیت کارشناسان، تاجیران و کارخانهداران ایرانی با همتایان تاجیکشان برگزار خواهد شد. این اولین جلسه کمیته مشترک تاجیکستان و ایران در زمینه همکاریها صنعتی و معدنی است.
این در حالی است، که قبلن رسانههای روسیه درباره همکاری تاجیکستان و ایران در زمینه استخراج و کارکرد اورانیوم تاجیکستان خبر دادند.
خبری که مقامات تاجیکستان آن را رد کرده و گفتند تا هنوز ایران برای خریداری اورانیوم این کشور پیشنهاد نداده است. مقامات میگویند، تاجیکستان ۱۳ الا ۱۴ درصد ذخیره ارنیوم جهان را دارا است.
«راهاندازی پروازها از دوشنبه تا دهلی»
شرکت هواپیمای «است آیر» پروازها دایمی میان «دوشنبه» و «دهلی» را راهاندازی کرده است. مسوولان این شرکت میگویند، بهعلت کمبودن مسافران هدف آخرین آنها دهلی نبوده، بلکه هواپیماها این شرکت سفر خود را از دهلی به کشورهای دیگر آسیا جنوبی و شرقی ادامه خواهند داد.
این در حالی است، که قبلن بعضی از شرکتهای هواپیمایی برای راهاندازی پروازها میان پایتختهای تاجیکستان و هند تلاشها انجام دادند، ولی موفق نبودند.
سبب اصلی کمبود مسافران در این خط سیر عنوان میشود. سفارت هند در دوشنبه میگوید، این پروازها به جز تکان جدی در گسترش همکاریهای اقتصادی، روابط تاریخی میان دو مردم را نیز قوی خواهد کرد.
شرکت هواپیمای «است آیر» از سال ۲۰۰۷ در تاجیکستان فعالیت دارد. اما تابستان سال گذشته این شرکت برای بار نخست پروازها خود را راهاندازی کرد. حالا هر هفته پنج مرتبه در مسیر «کولاب،موسکو» پرواز انجام میدهد.
«تاجیکستان: زنان مجبوری حجاب میپوشند»
کمیته زنان و خانواده در تاجیکستان در میان ۲ هزار زن و دختر حجابدار این کشور نظرپرسی انجام داده است. بیشتر از ۵۰ درصد زنان و دختران پرسیده شده تاجیک گفتهاند، که مجبوری حجاب یا لباس اسلامی را به بر کردهاند.
به گفته آنها، همسر و یا والدانشان آنها را برای پوشدن چنین لباس مجبور میکنند. اما در همین حال، ۴۵ درصد زنان پرسیده شده گفتهاند، آنها داوطلبانه حجاب یا روسری را به بر میکنند. این نظرپرسی در حالی انجام میگیرد، که در سه سال گذشته پوشش اسلامی در تاجیکستان نظامش دنیوی به یک مشکل عمده تبدیل یافته است.
مقامات تاجیکستان حضور زنان حجاب یا روسریدار را در دانشگاهها و ادارهها دولتی منع کردهاند.
پس از صدور این دستور مقامات، تا کنون دهها تن از دختران جوان از دانشگاهها رانده و عدهای از آنها به بحث دادگاهی کشیده شدند.
اما در کوچههای دوشنبه، مرکز تاجیکستان، مشاهده میشود، که در مقایسه با سهسال پیش زنان حجاب یا روسریدار افزوده است.این هم در حالی که مقامات رسمی تاجیکستان از افزایش اسلامگرای در کشور نگرانند و حالا ظاهرن در مقابل اسلامگرایان سنگر گرفتهاند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»