اردوان روزبه / رادیو کوچه
«کمیته هماهنگی اعتراضات به قتل صانع ژاله» کمیتهای متشکل از روزنامهنگاران و فعالان مدنی کردستان است که چندی پیش با صدور اولین بیانیه خود در خصوص کشتهشدن یک جوان کرد در اعتراض روز بیست و پنج بهمن موجودیت خود را اعلام کرده است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
این کمیته در دومین بیانه خود ضمن پشتیبانی از اعتراضات در ایران، در اعتراض به قتل شهروند ایرانی در روز ۲۵ بهمن، صانع ژاله و محمد مختاری، از مردم کردستان درخواست کرده است تا روز یکشنبه دست به یک اعتصاب در مناطق کردنشین بزنند. شهابالدین شیخی یکی از عضوهای این کمیته برخورد با کشتهشدگان این روز را از سوی حاکمیت نوعی هتک حرمت قلمداد کرد و این را نوعی «هویت دزدی و شهید دزدی» خواند. او اعتصاب را در کردستان کم هزینهتر میداند اگرچه که احتمال برخوردهای شدید را هم ندیده نمیگیرد.
این کمیته در بیانیه خود چنین آورده است:
«چهار روز از کشتهشدن صانع ژاله و محمد مختاری در جریات تظاهرات اعتراضی ۲۵ بهمن میگذرد.
در حالی که مردم کردستان و سرتاسر ایران در شوک کشته شدن صانع ژاله، دانشجوی کرد بهسر میبرند، پیکر این جوان کرد، تحت تدابیر شدید امنیتی، از سوی قاتلانش در پاوه به خاک سپرده شد. قاتلان وی، یکبار جسم و روح او کشتند و دیگر بار، کرامت انسانی و شخصیت او را مورد هدف قرار دادند. هر چند که همیشه یاد او در دل میلیونها نفر زنده خواهد ماند و توطئهی کثیف حکومت برای بسیجی و خبرچین جلوه دادن صانع ژاله به شکل فجیعی با شکست مواجه شد.»
در حالی که مردم کردستان و سرتاسر ایران در شوک کشته شدن صانع ژاله، دانشجوی کرد بهسر میبرند، پیکر این جوان کرد، تحت تدابیر شدید امنیتی، از سوی قاتلانش در پاوه به خاک سپرده شد
این عضو کمیته هم چنین خبر از کردستان میدهد و اشاره میکند که: «مردم با عدم حضور در برنامههای دولتی و مراسمی که از سوی حاکمیت برگزار شده است به نوعی اعتراض خود را در بدو امر نشان دادهاند.»
در ادامه بیانیه دوم این کمیته آمده است: «صانع ژاله، فرزاد و کیانوش و احسان و شوانهای دیگر است. محمد مختاری، سهراب و اشکانی دیگرند. قاتلان همه آنها یکی است. کشتار جوانان هیچگاه از سوی مردم کردستان بیپاسخ نمانده است. کردستان همه فرزندان ایران را در آغوش خواهد گرفت.
دانشجویان کرد، زنان و جوانان، فعالان سیاسی و مدنی کرد، احزاب و نهادهای اجتماعی، در چند روز گذشته، آمادگی خود را به اشکال مختلف برای نشان دادن اعتراضات سراسری به این جنایت اعلام کردهاند. مردم کردستان اینبار هم برای قاتلان صانع و صانعها پیامی دارند: «کردستان ایران به شکلی قاطع و گسترده دست به اعتراض خواهد زد. کردستان خواب قاتلان صانع ژاله و محمد مختاری را آشفته خواهد کرد و بار دیگر آنها را رسوا میکند.»
شهابالدین شیخی روزنامهنگار و عضو کمیته هماهنگی اعتراضات هم چنین به رادیو کوچه گفت: «اگرچه پیش از این از روش دیگری برای برخورد با کشتهشدگان اعتراضات استفاده میشده است اما این بار با روشی تازه همه را به بهت بردهاند. اما این نیز شکسته خورده است.»
در جایی دیگر در بیانه دوم آورده شده است:
«کمیته هماهنگی اعتراضات به قتل صانع ژاله، از عموم مردم در تمامی شهرهای کردنشین درخواست میکند تا در اعتراض به قتلعام جوانان کرد و در واکنش به جنایتی که جمهوری اسلامی علیه صانع ژاله و در عین حال علیه اراده و کرامت و موجودیت مردم کرد انجام داده، روز یکشنبه برابر با اول اسفند، دست به اعتصاب سراسری بزنند و در این روز با تعطیلی بازار و مدارس و با بستن مغازهها و نرفتن بر سر کار، بار دیگر نشان دهند که کردستان کشتار جوانانش را تحمل نخواهد کرد.
در این روز، مردم سایر شهرهای ایران و ایرانیان خارج از کشور در یادبود جان باختن محمد مختاری و صانع ژاله و به نشانه همبستگی با مردم کردستان و اعتراض به دیکتاتوری و وضع موجود دست به تظاهرات و اعتراض خواهند زد. کمیتهی هماهنگی اعتراضات به قتل صانع ژاله، از حرکت اعتراضی مردم سایر شهرها در روز اول اسفند پشتیبانی میکند و خود را همراه و همصدا با آنان میداند.»
شیخی روزنامهنگار کرد هم چنین در گفتوگو با کوچه اشاره داشت: «هر عملی با دزدی جور در میآمد جز دزدیدن خون که به نظر من جلوگیری از جهانی شدن جریان مانند جریانهای ندا و سهراب بوده است».
گفتوگوی کامل اردوان روزبه با شهابالدین شیخی روزنامهنگار و عضو کمیته هماهنگی را از اینجا پیگیری کنید:
«کمیته هماهنگی اعتراضات به قتل صانع ژاله» دومین بیانیه خود را صادر کرده است. مختصری در ارتباط با متن بیانیه بگویید که هدف از صدور بیانیه دوم چه بوده است؟
در جریان اتفاقات روز 25 بهمن که دو نفر از بچههای این مملکت شهید شدند، برخورد جدیدی با شهدای آن جنبش صورت گرفت و آن هم هویتدزدی و هتک حرمت آنها بود. با توجه به اینکه خود حاکمیت هم به دانشجوی کرد اهل تسنن تاکید داشت، ما هم لازم دیدم که واکنش مردمی به این موضوع داده شود. این کمیته طی برآوردهایی که از جامعه داخل کردستان داشت میدانست که کردستان واکنش نشان خواهد داد و ملتهب بود به همین خاطر بیانیه اول را صادر کرد و از واکنش خبر داد. در بیانیه دوم هم با بیانیه جنبش راه سبز امید و دیگر احزاب همزمان شد که از انجام یک واکنش سراسری در روز یکم اسفند سخن گفتند. به همین خاطر ما هم روز واکنش را برای همان موقع تنظیم کردیم. با توجه به تجربههایی که از کردستان داریم و آمادگی ذهنی که وجود دارد، واکنش اعتصاب کمهزینهتر به نظر میآمد. البته احتمال سرکوب حکومت در بین سکولاریتا بالاتر خواهد بود.
در جریان اتفاقات روز 25 بهمن که دو نفر از بچههای این مملکت شهید شدند، برخورد جدیدی با شهدای آن جنبش صورت گرفت و آن هم هویتدزدی و هتک حرمت آنها بود
بعد از اتفاقاتی که افتاد و به نوعی مال خود کردن صانع ژاله و دیگر کشته شدهی این جریان صورت گرفت، آیا عکسالعملی در داخل خود کردستان به وجود آمده است؟
اولین عکسالعمل را مردم پاوه نشان دادند که حاضر نشدند در تشییع جنازه حاضر شوند. میدانید که نوع ساختار فرهنگی کردها طوری است که برای کسی که حتا شهید مبارزه سیاسی هم نباشد یک تشییع جنازه خوبی برگزار میکنند چه برسد به چنین فردی. اما وقتی لباس کردی بر تن مردها کردند و خواهران چادر به سر را با اتوبوس از تهران وارد کرده بودند، بنابراین کردها در مراسم شرکت نکردند که شلوغ به نظر نیاید و معلوم شود که افراد حاضر در مراسم فقط و فقط حکومتیها هستند.
در واکنش دیگر هم منتظر اعلام احزاب، روزنامهنگاران و گروههای سیاسی و فعالان حقوق بشر بودند. تا این لحظه مردم از اطلاعیهها و بیانیهها باخبر هستند و آمادگی ذهنی دارند. اما بخش دیگر مربوط است به اطلاعرسانی سایتها و رسانهها.
در روزهای گذشته اتفاق تازهای افتاده و رویکرد نظام تغییر کرده است. پیشتر بسیاری از کسانی که در درگیریها کشته میشدند وابسته به عناصر خارجی و جریانهای جداییطلب و حتا برانداز منسوب میشدند. اما اینبار با رویکرد متفاوت با موضوع برخورد کردند. شما به عنوان روزنامهنگار این تغییر رویه را چهطور میبینید؟
در قبال شوکی که مردم و جنبش و مبارزان به حاکمیت وارد کردند، من اعتراف میکنم که حاکمیت هم شوک بسیار بزرگی را وارد کرد. چون هر نوع دزدی را فکر میکردیم اما فکر نمیکردیم دزدی خون و جنازه انجام دهد. به نظر من این کار برای جلوگیری از اتفاقی بود که در جریان ندا آقا سلطان و سهراب به وجود آمد و به یک خبر جهانی تبدیل شد. این بار برای جلوگیری از واکنشهای رسانهای، جهانی و حقوق بشری کشته شده به دست خود را کشته شدهی خود قلمداد کردند.
حدود دو روز هم فضای رسانهای به این سمت معطوف شد که شهید از آن حکومت است نه از آن ما. این موضوع از واکنش ناگهانی و فضای اعتراضی کاست. متاسفم اما باید بگویم در این کار موفق بود هرچند با کمک دوستان خبرنگار و رسانهها آبروریزی عظیمی برایش پیش آمد و به شکل فجیعی شکست خورد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
liberte
این کمیته بی جان میکنه برای مبارزات مردم کردستان تعیین تکلیف کنه، این تیتر یعنی چی؟ (( کردستان با اعتصاب روز یک شنبه زنده است)) ؟ یعنی اگر مردم اعتصاب نکردند کردستان مرده است؟ خیلی احمقانه است کمیتهای که
یک ماه از تأسیسش نمیگذره و هنوز جوهر دومین بیانیش خشک نشده اینطور مبارزات بیشتر از ۳۰ سالهٔ مردم کردستان را مسخره کند
—
رادیو کوچه:
با احترام
این تیتر به هیچ عنوان توسط مصاحبه شونده ارایه نشده است و انتخاب تیتر توسط اردوان روزبه نویسنده و گفت و گو کننده است. لذا باید در نظر داشت مفهموم تیتر آن است که کردستان بر خلاف لفظ اعتصاب که به مفهوم نوعی تعطیلی است زنده و پویا مانند گذشته است. اما اگر کوتاهی در گویایی تیتر وجود دارد شما می توانید هر اعتراضی دارید به نویسنده این نوشته داشته باشید نه مصاحبه شونده.
حتا اگر بی جا کردنی باشد متوجه اردوان روزبه است
به روز باشید
mahan
ای کاش در انتقاد کمی جانب تندخویی را کنار بگذاریم
bahman
ba salam va arze tasliat bekhatere koshteh shodane in dustaan.man nemidunam cheraa har vaght ke baraadari az ostaane kordestan shahid yaa edaam mishe,dustan minevisand daaneshjuye kord edaam shod,,yaa zendaniye kord va va va…
۳۲ saal shodeh ke javunaaye ostanhaaye mokhtalef,,dar bi kasio bi khabari ama shoja at,,koshteho edaam mishan,hich vaght kesi nagoft,felaani ermani,khuzestani ya gheireh bud.
age vase irane,,vase Azaadiye,,ke esme ghomyat bordan sahih nist,in yani kord jodaa az baghias.