رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1809 میلادی- نبرد «ساراگوسا»، در جریان جنگهای پنج ساله میان نیروهای فرانسوی و اسپانیایى از روز 15 نوامبر 1808 با حمله ارتش «ناپلئون بناپارت» آغاز شد و با مقاومت شدید نظامیان و مردم اسپانیا و جنگ خانه به خانه در ساراگوسا روبهرو شد. در این جنگ، دو طرف، شدت عمل بسیار نشان دادند و به همین دلیل تعداد کشتهها زیاد بود. شدت قتلعام و کشتار در این جنگ به حدی بود که این نبرد به «قصابی ساراگوسا» شهرت یافت. جنگ ساراگوسا سرانجام پس از چهار ماه درگیری سنگین، در 20 فوریه 1809 با پیروزی فرانسویان و اشغال شهر ساراگوسا در شرق اسپانیا خاتمه یافت. اگرچه در جریان این جنگ و یورش فرانسویان، اسپانیا توسط فرانسه اشغال شد، اما در سال 1812 پس از آن که ناپلئون از روسیه عقبنشینی کرد و سپس از دولتهای متحد اروپایی شکست خورد، اسپانیا نیز آزادی خود را بازیافت.
1928 میلادی- اردن با امضای پیمانی با نام «اورشلیم» با انگلستان به زیر سلطه کامل این کشور درآمد. اردن از سالها قبل از جنگ جهانی اول، به عنوان امیرنشین، بخشی از امپراتوری عثمانی به شمار میرفت که پس از جنگ جهانی اول و شکست عثمانی به تصرف نیروهای انگلیسی درآمد.
از همان آغاز شکلگیری کشوری به نام اردن، انگلستان به صورت رسمی در حاکمیت این منطقه نفوذ خود را بیش از پیش در آن گسترش میداد. با این حال در اکتبر 1922 پیشنویس پیمانی میان این دو کشور به امضا رسید که تا شش سال بعد، آن را به صورت علنی مطرح نکردند.
در نهایت، هنگامی که حاکمیت نظامی و امنیتی انگلستان بر اردن تثبیت شد، در چنین روزی این پیمان چهرهای حقوقی به خود گرفت. بر اساس این پیمان که در اورشلیم یا بیتالمقدس به امضا رسیده بود، بازرسی دارایى اردن، حق امتیازها، قانونگذاری، نیروهای نظامی، امنیت بیگانگان و حق اعلام حکومت نظامی در اردن، به انگلستان واگذار شد.
پیمان اورشلیم که با اعتراضات فراوان تمامی مردم اردن مواجه شده بود تا پایان جنگ دوم جهانی اعتبار داشت و با اعطای استقلال به اردن، این پیمان نیز لغو شد.
1369 خورشیدی- در چنین روزی دومین دوره مجلس خبرگان رهبری گشایش یافت و «آیتاله مشکینی» به عنوان رییس مجلس خبرگان و «آیتاله هاشمی رفسنجانی» به عنوان نایب رییس اول انتخاب شدند.
مجلس خبرگان رهبری مجلسی متشکل از فقیههای «واجد شرایط» است که بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی مقرر شده تا پس از مرگ آیتاله خمینی تشکیل شود. مدت هر دورهی این مجلس هشت سال است.
1866 میلادی- هنگامی که کشور مکزیک توسط استعمارگران فرانسوی، اشغال شد آزادیخواهان مکزیک قیام کردند و جنگی بین دو طرف درگرفت. این جنگ با پیروزی فرانسه و به سلطنت رساندن «ماکسیمیلیان»، شاهزاده اتریشی در مکزیک، در بیستم فوریه به پایان رسید. در این جنگ پنجساله، فرانسه تهاجم به نیروهای آزادیخواه به رهبری «بنیتو خوارز» (Benito Juárez)، رییس جمهوری سابق مکزیک را ادامه داد و موقتن به پیروزی رسید. خوارز پس از عقبنشینی به شمال مکزیک، با کمک ارتش مکزیک، شاهزاده اتریشی را در 19 ژوئن 1867 میلادی سرنگون کرد و باردیگر به ریاستجمهوری کشورش برگزیده شد.
——————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1329 خورشیدی- علامه «علیاکبر دهخدا»با تلاش فراوان جمعیت مبارزه با بیسوادی را تاسیس کرد.
1919 میلادی- «امیر حبیبالهخان» حکمران افغانستان در جلالآباد هدف گلوله قرار گرفت و کشته شد.
1619 میلادی- ناخدای یک کشتی هلندی 20 سیاهپوست را که در آفریقا شکار شده بودند به آمریکای شمالی برد و به مهاجران انگلیسی این منطقه فروخت و با این عمل کار انتقال برده از آفریقا به آمریکا آغاز شد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»