جلال الدین احمدی
هنوز چند روزی از اعلام خبر تعطیلی مدارس شهر کاشان به علت ترس ناشی از شیوع آنفلوانزای نوع A و همچنین تعطیلی 320 مدرسه در استان اصفهان به همین علت نگذشته بود که مدیر اداره آموزش و پرورش شهر تهران از ابتلای 12 دانش آموز تهرانی به این بیماری و تعطیلی یک مدرسه به خاطر این ویروس ترسناک خبر داد.
این روزها دیگر موضوع آنفلوانزا و بویژه نوع A آن که برخی از رسانهها از آن هنوز با پسوند خوکی یاد می کنند، یک بحث پزشکی نیست. حالا دیگر خانوادهها و افراد قشرهای مختلف جامعه خواسته یا ناخواسته به ویروسی به نام آنفلوانزا فکر میکنند.
با این همه موضوع آنفلوانزای نوع A وقتی جدیتر میشود که بدانیم از امروز پرواز حجاج ایرانی به سرزمین وحی، برای انجام مناسک و مراسم حج تمتع آغاز شده است. سرزمینی که محل اجتماع مسلمانان جهان از اطراف و اکناف عالم است و مسافرینی به این نقطه از جهان عزیمت میکنند که معلوم نیست در کشورشان چقدر به موضوع آنفلوانزا اهمیت داده میشود.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
ضمن اینکه اجتماع نزدیک به دو میلیون انسان در یک منطقه جغرافیایی متشکل از انواع و اقسام نژادها و ملتها و رنگها، نگرانیها را نسبت به گسترش این ویروس هزاره سوم بیشتر میکند.
در ایران میان افواه کلام شایع شده است که دست کم 600 نفر ایرانی عازم به عربستان در اثر ابتلا به آنفلوانزای نوع A مرگشان قطعی است. امری که البته از سوی منابع رسمی تایید یا تکذیب نشده است.
در این باره یکی از زائران عازم به عربستان در پاسخ به سوال من که چه حسی نسبت به رفتن به سفری داری که بهرحال با موضوع آنفلوانزا گره خورده میگوید: « البته رفتن به سفر حج حس خوبی به هر ایرانی مسلمانی می دهد اما واقعیتش موضوع آنفلوانزا به دغدغه ای جانبی برای من تبدیل شده است. »
این زائر اقدامات سازمان حج را برای مقابله با ابتلای حجاج کافی نمیداند و معتقد است که اقدامات انجام شده توسط سازمان حج در حد مسکن برای کاهش درد عمل می کند و اقدامات آنها بنیانی و ریشهای نیست.
این در حالی است که عبدالله نصیری مدیر روابط عمومی سازمان حج معتقد است اقدامات صورت گرفته برای کاهش خطر ابتلای حجاج به این ویروس ناکافی نبوده است.
این مقام مسئول در سازمان حج و زیارت می گوید: سازمان حج و زیارت سهمیه ای برای اعزام دانشجویان و دانش آموزان دختر به عمره مفرده اختصاص نداده و تا اطلاع ثانوی اعزام این افراد به عمره لغو شده است.
عبدالله نصیری درباره اعزام دانشجویان دختر به عمره مفرده می گوید: «در پی بروز مشکل از سوی عربستان، سازمان حج با ارسال نامه ای خواستار این شد که هیچ ثبت نامی از دانشجویان و دانش آموزان دختر برای اعزام به خانه خدا صورت نگیرد.»
به نظر نمیرسد که موضوع آنفلوانزای نوع A به این راحتیها از میان جوامع بشری رخت بربندد. باید منتظر خبرسازیهای این ویروس خوکی متعلق به هزاره سوم باشیم.
این اظهارات در حالی از سوی مدیر روابط عمومی سازمان حج بیان می شود که سال گذشته دولت عربستان مشکلاتی برای اعزام دختران مجرد به عمره ایجاد کرده بود به طوری که دختران فقط با محارم خود می توانستند اعزام شوند و همین امر باعث تاخیر در سفر این مشتاقان شد.
نصیری درباره اقدامات انجام شده در مورد پیشگیری از شیوع آنفلوآنزا در میان زائران حج تمتع می گوید: در هر کاروانی یک پزشک وجود دارد و در صورت بروز این بیماری در میان زائران اقدامات لازم انجام می شود و همچنین در هر ساختمانی نیز یک واحد قرنطینه ایجاد شده است.
او با اشاره به اینکه دستورالعمل پیشگیری از آنفلوآنزا در اختیار زائران قرار داده شده است، می افزاید: به هیچ وجه نمی توان پیش بینی کرد که چه تعداد زائر در تمتع سال جاری به بیماری آنفلوآنزا مبتلا خواهند شد.
این اظهارات در حالی از سوی نصیری عنوان میشود که دولت عربستان برای پیشگیری از شیوع آنفلوانزای نوع A محدودیتهای شدیدی برای ورود حجاج در نظر گرفته است که کاهش مسافران ورودی هر کشور یکی از آنهاست.
به نظر نمیرسد که موضوع آنفلوانزای نوع A به این راحتیها از میان جوامع بشری رخت بربندد. باید منتظر خبرسازیهای این ویروس خوکی متعلق به هزاره سوم باشیم. البته اگر خودمان به آن مبتلا نشویم و یا حتی المقدور از ابتلای آن جان سالم بدر بریم!
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»