رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1387 خورشیدی- دراویش گنابادی در سوم اسفند سال 1387 مقابل مجلس شورای اسلامی در میدان بهارستان تهران برای اعتراض به تخریب محل اجتماعشان در اصفهان (و آرامگاه درویش ناصرعلی) و سرکوب و بازداشت تعدادی از ایشان توسط نیروهای انتظامی، تحصن کردند و این روز «روز درویش» نامگذاری شده است. دراویش گنابادی به یاد این واقعه در سالگرد این روز 121 ثانیه سکوت کردند.
1900میلادی- لوئیس بونوئل، (Luis Buñuel) کارگردان و فیلمساز اسپانیایی به دنیا آمد. هرچند بونوئل به اعتبار محل تولدش فیلمساز اسپانیایی نامیده میشود، اما نخستین فیلماش، «سگ اندلسی» (Un Chien Andalou)، را به همراه «سالوادور دالی» در فرانسه ساخت و بیشترین فیلمهایش را نیز در مکزیک و فرانسه ساخته است. او در خلال جنگ دوم جهانی و پس از آن ملیت آمریکایی را برگزید.
او در میان سالی به عنوان روزنامهنگاری چپگرا با جمهوریخواهان اسپانیا برعلیه «ژنرال فرانسیسکو فرانکو» فعالیت میکرد.
هر چند نخستین فیلم خود را در قبل از سی سالگی ساخت اما بزرگترین و مشهورترین فیلمهایش را از شصت سالگی به بعد کارگردانی کرد. وقتی بونوئل در جوانی به فرانسه رفت سوررآلیستها تاثیر فراوانی بر او گذاشتند. در اکثر فیلمهای او مرز بین واقعیت و رویا آنچنان مخدوش است که نمیتوان به روشنی نماهایی واقعی و رویایی را از هم جدا کرد. او را برخی از منتقدان «پدر سینمای فراواقعگرا» خواندهاند.
1299 خورشیدی- کودتای نظامی سوم اسفند توسط «سیدضیاالدین طباطبایی» (موسس روزنامه رعد) و «رضا خان میرپنج» (بعدها رضاشاه پهلوی) با برنامهریزی انگلیس (توسط آیرون ساید) اجرا شد که زمینه را برای تشکیل سلسله پهلوی فراهم آورد.
در نتیجه مذاکرات و هماهنگیهای به عمل آمده بین سیدضیاالدین طباطبایی و رضاخان، در چنین روزی، قوای قزاق وارد تهران شده و ادارات دولتی و مراکز نظامی را اشغال کردند. تیپ قزاق نمایندگان احمدشاه را که برای مذاکره با رضاخان و انصراف تیپ از ورود به تهران به شاهآباد رفته بودند، بازداشت کردند.
نزدیک به صد تن از فعالان سیاسی و رجل سرشناس بازداشت و زندانی شدند. در نتیجهی این کودتا، سیدضیاالدین رییسالوزرا و رضاخان وزیر جنگ و فرمانده کل قوا شد.
1788 میلادی- امروز زادروز «آرتور شوپنهاور» (Arthur Schopenhauer) فیلسوف آلمانی است. وی همچنین فیلسوف پرنفوذ تاریخ در حوزه اخلاق، هنر، ادبیات معاصر و روانشناسی جدید به شمار میرود.
شوپنهاور با گوته نویسنده آلمانی و هگل فلیسوف مشهور رابطه داشت و چندی بعد به وسیله یک هندو از عقاید بوداییان آگاهی یافت. قسمتی از فلسفه شرق را وارد فلسفه غرب کرد. درباره بودیسم و هندوییسم مطالعه کرده بود. شوپنهاور پیرامون اراده، عقیده، خواست و واقعیت محض کتاب نوشته و در ردیف فلاسفه کلاسیک آلمان به شمار میرود. معروفترین تالیف او «جهان از منظر خواست، آرزو، اراده، توصیف و بازتاب» نام دارد.
او در 21 سپتامبر 1860 در فرانکفورت درگذشت.
1362 خورشیدی- «حمید باکری» از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در جنگ ایران و عراق بود که در «عملیات خیبر» در چنین روزی کشته شد. جسدش در میدان جنگ باقی ماند و به کشور بازگردانده نشد. وی برادر «مهدی باکری» از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود.
حمید باکری در سال ۱۳۳۴ در شهرستان ارومیه به دنیا آمد. در دوران جوانی در شهر تبریز با برادرش مهدی و یکی از دوستان او هم اتاق شد و به فعالیت سیاسی و خودسازی پرداخت. در سال ۱۳۵۵ به ترکیه و از آنجا به سوریه رفت تا یک دوره چریکی ببیند. بعد از آن به آلمان رفت تا درس بخواند اما با عزیمت آیتاله خمینی به پاریس وی هم عازم فرانسه شد.
با آغاز جنگ ایران و عراق، حمید باکری به جبهه رفت و فرماندهی خط مقدم ایستگاه هفت آبادان را عهدهدار شد.
1958 میلادی- «جمهوری متحد عربی» نام رسمی اتحادی است که در این روز بین «جمال عبدالناصر» و «شکری القواتلی» (Shukri al-Quwatli) به عنوان روسای جمهوری مصر و سوریه برای اتحاد این دو کشور برقرار شد. این اتحاد آغازی برای تعبیر رویای جمال عبدالناصر جهت وحدت همه کشورهای عربی به شمار میرفت. پس از اتحاد و تشکیل حمهوری متحد عربی، جمال عبدالناصر بهعنوان رییس جمهوری و «قاهره» به عنوان پایتخت این جمهوری نوپا برگزیده شدند.
در سال ۱۹۶۰ پارلمانهای دو کشور تحت نام مجلس امت در قاهره درهم ادغام شدند و وزارتخانههای محلی به نفع وزارتخانههای سراسری و ملی منحل شدند. این اتحاد در تاریخ سپتامبر ۱۹۶۱ پس از کودتای نظامی در سوریه، از هم پاشید و نام سوریه به جمهوری عربی سوریه تغییر یافت لیکن مصر تا سال ۱۹۷۱ نام جمهوری متحد عربی را حفظ کرد و آنگاه به جمهوری عربی مصر تغییر نام یافت.
——————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
1828 میلادی- امضای قرارداد ترکمانچای.
1825 میلادی- روسیه و انگلستان مرز آلاسکا و کانادا را تعیین کردند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»