رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
1117 خورشیدی- پنجم اسفند جنگ «کرنال» (Karnal) که نادرشاه افشار طی آن هندوستان را فتح کرد، به وقوع پیوست. دلیل وقوع این جنگ، فرار افغانها به هندوستان، و عدم تسلیم آنها توسط «محمد شاه»، پادشاه هند بوده است.
پس از شکست اشرف افغان در ادامه نبرد دامغان و مورچه خورت اصفهان و فرار آنان به هرات و قندهار، به تعقیب افغانها پرداختند و پس از درگیری در قندهار، آنها را منهدم و شهر را تصرف کردند. بقایای افغانهای مهاجم به دهلی گریخته و به محمد شاه گورکانی پناه بردند. نادر با اعزام فرستادگانی به دربار هند خواستار استرداد فرماندهان و افسران افغان به دربار ایران شد. نادر شاه سه بار به هند اخطار کرد که افسران اشرف افغان را که جزو غارتگران بودند و در قتلعام مردم ایران نقش اساسی داشتند، به ایران تحویل دهد.
پس از رسیدن فرستادگان نادر به دهلی و اعلام استرداد پناهندگان افغان به ایران محمد شاه با مشورت امیران و وزیران درگاهش رای به عدم استرداد پناهندگان به ایران داده شد و فرستاده نادر را به قتل رساند و به این ترتیب زمینه و بهانه جهت لشکرکشی و حمله نادر را به هند فراهم کرد. چون مشاوران او هرگز تصور نمیکردند که سربازان نادر بتوانند افغانستان را کامل فتح کرده و قصد دهلی کنند و از طرفی با وجود لشکریان بیشمار هندی و ذخایر مالی اطمینان داشتند که نادر به فکر حمله به هند نخواهد بود، اما مقدر چنین بود که شاه ایران، با سرباز ورزیده حملات خود را به هند آغاز کند و پس از چند نبرد دهلی به تصرف ایرانیان در آمد.
2001 میلادی- «کلود الوود شانون» (Claude Elwood Shannon) ، ریاضیدان و مهندس الکترونیک آمریکایی درگذشت. او به عنوان «پدر نظریه اطلاعات» شناخته میشود. همچنین یکی از مقالههای شانون پایههای نظری مدارهای دیجیتال را بنا نهاد.
یکی از مهمترین ایدههای اصلی شانون در بنیان نهادن نظریه اطلاعات، اندازهگیری اطلاعات یک پیام بر اساس تعداد «۰» و «۱»هایی است که انتقال آن طول میکشد. این ایده به صورت تدریجی توسط مهندسین مخابرات استفاده شد و تاثیر زیادی در سیستمهای مخابراتی نوین بر جای گذارد. امروزه اندازهگیری اطلاعات ارسال شده بر روی یک کانال بر حسب بیت بر ثانیه است.
شانون مدرک لیسانسش را در رشته ریاضی و مهندسی برق از دانشگاه میشیگان در سال ۱۹۳۶ اخذ کرد. او سپس به دانشگاه MIT برای تحصیلات ارشد پیوست. تز ارشد شانون با عنوان «A Symbolic Analysis of Relay and Switchin Circuits» پایههای نظری مدارهای دیجیتال را بنا نهاد.
1582 میلادی- مسئله تقویم به دستگاه تقسیم زمان اطلاق میشود که بر اساس حرکت وضعی زمین و دورههای طبیعی شکل گرفته است. سابقه تقویم به دوران بدوی باز میگردد که در آن، بشر از تکرار حالات طبیعت همانند بهار و زمستان، به شکلگیری فصلها پی برد. بنابراین تقویمها بر اساس شمسی، قمری و میلادی به وجود آمد.
پس از میلاد مسیح تقویم «یولیانی» یا «قیصری» رایج شد که بیش از 1500 سال دوام آورد تا اینکه از سوی «آلویسیوس لیلیوس» (Aloysius Lilius) که پزشک و ستارهشناس ایتالیایی بود، تقویمی پیشنهاد شد و توسط «پاپ گریگوری سیزدهم» در این روز، با انجام اصلاحاتی در تقویم قیصری، پذیرفته شد که در آن، اول ژانویه آغاز سال به حساب میآمد و اختلاف به وجود آمده از کسر سال را که پس از مدتی بالغ بر ده روز شده بود، از میان برداشت. او همچنین در این تقویم، سال کبیسه را که برابر با 366 روز و هر 4 سال یکبار است، تثبیت و تایید کرد. این تقویم که امروزه در سراسر جهان به عنوان تاریخ میلادی رسمی پذیرفته شده است دارای 12 ماه است. این سالنما به تقویم گریگوری (گریگوریان) معروف است.
1848 میلادی- به دنبال قیام مردم فرانسه و برکناری لویى فیلیپ پادشاه این کشور، حکومت موقت یا دومین دوره جمهوری فرانسه چنین روزی آغاز شد. در تاریخ فرانسه از این دوره به «حکومت روزنامهنگاران» نیز یاد میکنند. زیرا یازده نفر از روزنامهنگاران جمهوریخواه به ریاست «دولامارتین»، شاعر و نویسنده فرانسوی، این حکومت را اداره میکردند.
در دسامبر همین سال، انتخابات برگزار و لویی ناپلئون، برادرزاده «ناپلئون بناپارت» به ریاست جمهوری برگزیده شد. با این حال، وی در سال 1852 علیه جمهوریخواهان، کودتا و مخالفان را سرکوب کرد و خود را امپراتور فرانسه خواند. به این ترتیب، دومین دوره جمهوری فرانسه، تنها چهار سال دوام آورد.
——————————————–
برخی از رویدادهای دیگر
روز بزرگداشت «خواجه نصیرالدین طوسی» و «روز مهندس» در ایران
1945 میلادی- احمد ماهر پاشا نخست وزیر مصر، ترور شد .
1949 میلادی- امضای قرارداد آتشبس میان اسراییل و مصر.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»