کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
بهاییها در تاجیکستان از سال ۱۹۹۲ میلادی به این سو فعالیت رسمی دارند. آنها در شهرهای اساسی تاجیکستان، «خجند»، «دوشنبه»، «کولاب» و «ترسنزاده» مرکزهای خود را بنیاد کردهاند، که پیروانشان به آنجا آمده، از تعلمات «شیخ بهااله» پایهگزار این تعلمات بهرهور میشوند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
مسوولان سازمان بهایی در تاجیکستان خود را از جمله «بندگان قانون» میدانند و تا این مدت نیز، به گفته خود آنها، همیشه از امر و فرمان و قوانین دولت تاجیکستان اطاعت ورزیدهاند. گفته میشود بهاییها تا سالهای نودم قرن گذشته، در دوران «حکومت شوروی» در قلمرو این کشور زندگی و کار کردهاند، ولی آن وقت نهتنها فعالیت رسمی نداشتهاند، بلکه تعداد آنها خیلی کم بوده است.
«قیامالدین ستاری» کارشناس در امور سازمانهای دینی در دوشنبه، میگوید، بهاییان از «عشقآباد» به «سمرقند» و «بخارا» و از اینراه به تاجیکستان آمدهاند. نخستین عبادتگاه مربوط به بهاییها در «عشقآباد» هنوز در سالهای ۱۹۱۳ و ۱۹۱۸ میلادی ساخته شده است. «روسیه» از نخستین کشورهای خارجی بوده است، که کتاب مقدس بهاییها را به زبان روسی انتشار داده است.
حالا بهاییها در قلمرو سابق کشورهای «اتحاد شوروی» حضور بیشتر دارند و تعداد آنها در این قلمرو به دههزار و یا بیشتر از آن میرسد. اما «فروزهشمسی یوا» منشی «محفل روحانی ملی بهاییها در دوشنبه» میگوید: «هنوز تعداد دقیق پیروان بهایی در تاجیکستان حساب نشده است. اگرچه به گفته او پیروان آنها در قیاس به ۲۰ سال پیش افزوده است.»
تا این مدت مرکز بهاییها در تاجیکستان کتابهای مختلف را در باره دیانت بهایی و تعلمات آن به خط «سرلک» و «تاجیکی» به نشر رسانده است، که کتابهای «اقان» و «بهااله و زمان نو» از جمله آنهاست.
وی میگوید: «نمیتوانم حالا به شما شماره دقیق آدمهایی را بگویم، که از مذهب بهایی در تاجیکستان پیروی میکنند. زیرا با همه آدمهایی، که صحبت میکنیم، آنهایی که به تعلمات بهایی باور دارند و آنرا قابل قبول میدانند، را بهایی حساب میکنیم.» بهاییهای تاجیکستان خود را از جمله سازمانهای مبلغی نمیدانند. آنها تنها به پیروان خود و آنهای که خواهش دارند و به مرکز آنها میآیند، کتابهای مربوط به تعلمات «بهااله» را پیشنهاد میکنند.
تا این مدت مرکز بهاییها در تاجیکستان کتابهای مختلف را در باره دیانت بهایی و تعلمات آن به خط «سرلک» و «تاجیکی» به نشر رسانده است، که کتابهای «اقان» و «بهااله و زمان نو» از جمله آنهاست. با اینحال بهاییها در تاجیکستان میگویند: «تا این مدت مناسبت مقامات دولتی با سازمان آنها دوستانه بوده است. هرچند در آغاز سال ۲۰۰۰ در تاجیکستان دو تن از پیروان این دیانت کشته شدند.»
مقامات تفتشاتی تاجیکستان گفتند: «که ایندو نفر به دلیل این که از مذهب بهایی پیروی میکردند، کشته شدند.» هم چنین در سال ۱۹۹۹ یکی دیگر از بهاییها در خانه خود کشته شده است. حالا بر اساس اطلاع غیررسمی در تاجیکستان بیشتر از ۵۰۰ پیرو بهایی به سر میبرند، که قسمت اصلی آنها در «دوشنبه» و «خجند» زندگی و کار میکنند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»