سیمین/ رادیو کوچه
با نگاهی دیگر به اخبار حوزه میراث فرهنگی و گردشگری با شما هستم.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
احتمال فروریختن بخشی از اتصالات رمپ سی و سه پل اصفهان
یکی از مهمترین و البته نگرانکنندهترین خبرهای هفتهای که گذشت احتمال فروریختن بخشی از اتصالات رمپ پل تاریخی سی و سه پل بود.
در هفتهای گذشت بخشی از محدوده کارگاهی مترو اصفهان در حدود ده متری رمپ جنوبی سی و سه پل نشست کرد. کارشناسان معتقدند بخشی از اتصالات رمپ سی و سه پل آسیب دیده، اما رمپ پل سالم بوده و محل نشست مترو حدود 10 متر تا رمپ پل فاصله دارد و هنوز از تخریب اتصالات پل خبری نیست.
به گزارش CHN، این در حالی است که بنا به نظر یکی از کارشناسان میراث فرهنگی رمپ پل سالم بوده و هیچ آسیبی به سی و سه پل وارد نشده است، اما از آنجایی که فاصله محل تخریب به رمپ پل نزدیک بوده و رمپ سی و سه پل پس از اتصال به سطح زمین در زیر آن نیز ادامه دارد، احتمال تخریب اتصالات رمپ وجود دارد.
گفته میشود که با توجه به اینکه یک سال قبل حفاری تونل مترو اصفهان در حدود 20 متری پل به این بخش اصابت کرده بود و احتمال ریزش آن وجود داشت و این حفاری از یکهفته قبل دوباره در نزدیکی رمپ سی و سه پل آغاز شده، این ریزش میتواند به دلیل اقدام دوباره مترو برای حفاری تونل رخ داده باشد.
به هر روی مسوولان شهرداری هم چنان معتقدند هیچ آسیبی به پل وارد نشده است.
گفتنی است تونل شرقی خط شمال- جنوب مترو اصفهان در شهریور ماه سال 88، پس از عبور از زیر رودخانه زاینده رود، در حدود 30 رینگ (طولی معادل 40 متر) در کنار سی و سه پل به اشتباه حفاری شده و از مسیر اصلی خود منحرف شد.
تعرض به عرصه میراث جهانی سازههای آبی شوشتر
اما کمی آن سوتر در شهر تاریخی شوشتر نیز به دنبال تخریب پل بندگرگر و انسداد تردد از آن، مدیریت شهری در سطح شهرستان شوشتر اقدام به احداث پلی جدید در کنار بند میزان کرده است. گفته میشود ساخت این پل در عرصه سازههای آبی شوشتر میتواند، این اثر جهانی را در فهرست آثار در معرض خطر یونسکو قرار دهد. در حال حاضر ماشینآلات سنگین راهسازی در این محل مشغول به کارند.
بنا بر گزارشها، از دو سال گذشته که پل بند گرگر به دلایل نشت تاسیسات آب شهری تخریب شد هیچ اقدام عملی تا یک هفته پیش برای مرمت این پل از طرف میراث فرهنگی خوزستان انجام نشد و اکنون مدیریت شهری شوشتر ناخواسته برای ایجاد مسیر تردد مردم دست به احداث پلی جدید در کنار بند میزان زده است.
گفته میشود که احداث چنین پلی بیشک بدون هماهنگی با متولیان امر میراث فرهنگی و آثارجهانی است ولی سکوت بسیار معنادار این دستگاههای متولی پس از گذشت کمتر از یک هفته از آغاز احداث این پل برای دوست داران میراث فرهنگی بسیار باعث شگفتی شده است.
مرمت آرامگاه یعقوب لیث صفاری با صندوق میوه
و تا از خطه جنوب خارج نشدیم نگاهی میاندازیم به آرامگاه یعقوب لیث صفاری در روستای شاهآباد در ده کیلومتری دزفول در جاده دزفول شوشتر که در خبرها آمده است که با چوب صندوق میوه مرمت شده است.
یعقوب لیث صفار نخستین کسی بود که زبان پارسی را ۲۰۰ سال پس از ورود اسلام به ایران، به عنوان زبان رسمی ایران اعلام کرد و پس از آن دیگر کسی حق نداشت در دربار او به زبانی غیر از پارسی سخن بگوید و آرامگاه او در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده اما گفته میشود که این اثر ملی وضعیت چندان مناسبی ندارد و در ضریح آهنی مقبره آن از چوب صندوق میوه برای اتصال بخشهای مختلف استفاده شده و روی آجرها و دیوار قدیمی آرامگاه نیز میخهای زنگ زده و تارعنکبوت جلب توجه میکند.
علاوه بر آنکه از امکانات و تسهیلات بهداشتی نیز در محوطه آن خبری نیست.
ثبت معنوی عهدنامه تاریخی مالکاشتر
و البته اینها در حالی است که به نظر میرسد مسوولان میراث فرهنگی ایران این روزها به میراث معنوی علاقهمندی بیشتری پیدا کردهاند.
در هفتهای که گذشت رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در دیدار با آیتاله نوری همدانی در قم از ثبت معنوی عهدنامه تاریخی مالکاشتر به عنوان دستورالعملی برای تمام مدیران و مسوولان کشور خبر داد.
به گزارش chtn، حمید بقایی با اشاره به فعالیتهای دینی در حوزه میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری طی سالهای اخیر گفته است: «برای نخستین مرتبه خطبه حضرت زهرا به ثبت رسید و امیدواریم پس از این بتوانیم شاهد ثبت سایر خطبهها از جمله خطبه غدیر و خطبه سیدالشهدا در روز عاشورا نیز باشیم.»
او همچنین بر لزوم استفاده از دیدگاهها و عقاید علمای اسلامی و طلاب تاکید کرده و گفته است که سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری آماده است چنانچه طلاب و علمای اسلامی هر گونه دیدگاهی را در رابطه با میراث معنوی و ثبت جهانی اعلام کنند به مورد اجرا قرار دهد.
تبلیغ ایران در عرصه گردشگری نباید منهای اسلام باشد
و البته، آیتاله نوری همدانی نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه اسلام به هیچ وجه به موضوعی از منظر سکولار و خالی از معنویت نگاه نمیکند، گفته است که تبلیغ ایران در عرصه گردشگری نباید منهای اسلام باشد.
وی با بیان اینکه احیای آثار باستانی و مذهبی کار بسیار خوب و مقدسی است، اظهار داشته: «احیا، تبلیغ و شناساندن آثار تاریخی ایران نباید به گونهای باشد که دیگران فکر کنند ما با این کار تبلیغ صوفیگری و… میکنیم و اسلام نیز تاکید دارد در کارها باید معنویت و مادیت با هم همراه باشد.»
منبعها
CHN
CHTN
مهر
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»