محبوبه شعاع / رادیو کوچه
mahboobeh@koochehmail.com
یازدهم اسفند برابر با زادروز «میرحسین موسوی» سیاستمدار، نقاش و معمار اهل ایران است. او که زاده سال 1320 است، پنجمین و آخرین نخست وزیر جمهوری اسلامی از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ بوده است. موسوی نامزد انتخابات جنجالبرانگیز ریاستجمهوری دهم بود که همراه با دیگر معترضان، نتیجه انتخابات را ناشی از تقلب گسترده در انتخابات دانست. او که از رهبران جنبش اعتراضی ایران موسوم به «جنبش سبز» است، ازتاریخ 25 اسفند و در پی اعتراظات مردمی در بازداشت به سر میبرد.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«من دغدغه دارم که این روزها در سرزمینی زندگی میکنم که در آن دویدن سهم کسانی است که نمیرسند و رسیدن حق کسانی است که نمیدوند.»
«میرحسین موسویخامنه» در یازدهم اسفند سال 1320 در شهر «خامنه» در استان آذربایجان شرقی زاده شد. پدرش میراسماعیل، از بازرگانان چای از تبریز بود. میرحسین در شهر خامنه بزرگ شد و پس از پایان دوره دبیرستان در سال ۱۳۳۷ به تهران رفت.
او در سال ۱۳۴۸ از دانشگاه ملی ایران در رشته مهندسی معماری و شهرسازی، مدرک کارشناسی ارشد دریافت کرد و به عضویت هیت علمی دانشگاه ملی ایران درآمد، طرح اداره مرکزی آب و فاضلاب اصفهان را در سال ۱۳۴۸ نوشت و تا سال ۱۳۵۰ آن را اجرا کرد.
موسوی در سال ۱۳۴۸ زمانی که فارغالتحصیلیاش را جشن میگرفت، در یک نمایشگاه نقاشی با «زهرا رهنورد»، که از کارهای دانشجویان رشته مجسمهسازی ترتیب داده بود، با وی آشنا شد. رهنورد در آن سالها از جمله شاگردان مشهور «علی شریعتی» بود که در مبارزه با حکومت پهلوی فعالیت داشت و این آشنایی به ازدواج انجامید و دو فرزند نتیجه زندگی مشترک آنها است. زهرا رهنورد همچنین دانش آموخته علوم سیاسی است و در عالم هنر دستی دارد، تندیس «نرگس عاشقان» ساخته اوست که در «میدان مادر» در تهران نصب است.
میرحسین موسوی در دوران تحصیل همراه با دیگر دوستان خود انجمن اسلامی دانشگاه ملی را تاسیس کرد و پس از اتمام دانشگاه با همان دوستان شرکت «سمرقند» را بهوجود آورد. این شرکت جایی جهت تجمع دوستان به منظور مبارزه با حکومت پهلوی بود و در سال ۱۳۵۲ در اثر حمله عوامل ساواک به این شرکت، کلیه افراد آن به اتفاق میرحسین موسوی و «عبدالعلی بازرگان» دستگیر شدند.
«من دغدغه دارم که این روزها در سرزمینی زندگی میکنم که در آن دویدن سهم کسانی است که نمیرسند و رسیدن حق کسانی است که نمیدوند.»
وی که به زبانهای انگلیسی و عربی و ترکی آذربایجانی تسلط دارد، پنجمین و آخرین نخست وزیر جمهوری اسلامی ایران از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۸ بوده است و پس از درگذشت آیتاله خمینی، با تغییر قانون اساسی و حذف پست نخستوزیری، از فعالیتهای اجرایی کناره گرفت.
موسوی از سال ۱۳۶۳ عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی است و از سال ۱۳۶۸، بیشتر به وادی هنر و به تدریس در دانشگاه تربیت مدرس پرداخت و همزمان به عضویت مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شد. دیگر پستهای او در گذشته وزیر امور خارجه در دولت «محمدعلی رجایی»، «محمدجواد باهنر» و «محمدرضا مهدویکنی»، بوده است. همچنین عضویت شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی، سردبیری روزنامه جمهوری اسلامی و ریاست ستاد انقلاب فرهنگی از دیگر فعالیتهای اوست.
وی در زمینه کارهای هنری بهخصوص نقاش دارای کارهای برجستهای است و یازده نمایشگاه نقاشی از آثار خود را برگزار کرده است و در سال ۱۳۷۷ فرهنگستان هنر را در تهران تاسیس کرد و تا دیماه ۱۳۸۸ ریاست آن را بر عهده داشت.
موسوی نامزد انتخابات جنجالبرانگیز ریاستجمهوری دهم بود که همراه با دیگر معترضان، نتیجه انتخابات را ناشی از تقلب گسترده در انتخابات دانست. او هماکنون از رهبران جنبش اعتراضی ایران موسوم به «جنبش سبز» است و عمده فعالیتش بر انتقاد از سیاستهای محمود احمدی نژاد و به ویژه قانون گریزی این دولت متمرکز بوده است. در نظرخواهی نشریه «تایم»، میرحسین موسوی به عنوان تاثیرگذارترین فرد جهان در سال ۲۰۱۰ برگزیده شد.
اما در پی اعتراظات مردمی در تاریخ 25 اسفند، میرحسین موسوی و «مهدی کروبی» که یکی دیگر از معترضهای نتیجه انتخابات است به همراه همسرانشان با تایید دادستان کل کشور در حصر خانگی به سر میبردند و از روز دوشنبه، برابر با نهم اسفند به گزارش رسانههای منسوب به اصلاحطلبان، این دو رهبر معترضان به دولت، از حصر خانگی خارج و به زندان «حشمتیه» منتقل شدهاند. ازسوی دیگر فرزندان و نزدیکان آنها از وضعیت جسمانی آنها بیخبر هستند.
منبعها:
گوگل
ویکیپدیا
ویکیگفتاورد
بخش خبر رادیوکوچه
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»