Saturday, 18 July 2015
20 March 2023
به بهانه زادروز لئون تروتسکی

«پیکار با بی‌فرهنگی»

2009 November 08

سروش / رادیو کوچه

«ابزار پست برازنده‌ی اهداف پست است»

امروز مصادف با زادروز لئون تروتسکی انقلابی و متفکر مارکسیست اهل روسیه است. او یکی از فعالان انقلابی بود که در روسیه و چندین کشور دیگر عملیات ضد دولتی انجام می‌داد. ایده‌های تروتسکی تشکیل‌دهنده‌ی  پایه و اساس تئوری«تروتسکیسم» هستند.

20091108-trotsky-koocheh

لئون داویدوویچ برونشتین تروتسکی در 7 نوامبر 1879 از پدر و مادری یهودی در نزدیکی «الیزا و تگراد» در روسیه  تولد یافت.  پدرش مستأجر زمین‌های کشاورزی در ایالت خرسون در جنوب روسیه بود.

تروتسکی تحصیلاتش را در دانشگاه اودسا به پایان رسانید و بعد به انقلابیون پیوست و به عملیات انقلابی دست زد.

در سال 1905 تروتسکی  به ریاست سویت (مجلس) نمایندگان کارگران سن پطرزبورگ برگزیده شد.  در این بین او بارها به دلیل فعالیت‌های ضد دولتی دستگیر شد.

در سال 1909 تروتسکی  دوباره توقیف شد و سپس با محکوم شدن به حبس ابد، به سیبری تبعید گشت. او از زندان گریخت و به عضویت هیئت تحریریه آرییتزیتونگ و پراودا پذیرفته شد و رهبری حزب انقلابی خود را عهده دار گشت. در 1914 ضد جنگ جهانی مقالات متعدد و آتشینی نوشت و در آلمان به زندان افتاد.
بعد از انقلاب مارس 1917 به روسیه بازگشت و در همین سال به حزب بلشویک پیوست و در حکومت سویت، به عضویت شورای کمیسرهای مردم و کمیسر امور خارجه معین شد.

تروتسکی در سال 1918 پیمان صلح برست لیتوفسک را با آلمانی‌ها بست. آن‌گاه کمیسر جنگ گشت و سپاهی گرد آورد و در جنگ‌های داخلی در 4 جبهه جنگید و بر مخالفان پیروز گردید و با اینکه از لحاظ پاره‌ای عقاید با لنین مخالف بود، ولی همچنان به لنین وفادار ماند.
هنگام مرگ لنین در جنوب روسیه به شکار مرغابی رفته بود و چون با استالین اختلاف داشت و قدرت بدست استالین افتاد، به همین جهت، تروتسکی در ژانویه 1925 برکنار و به سیبری تبعید گردید و در 1927 به اتهام عملیات ضدحزبی از حزب‌ کمونیست اخراج شد.
او در 12 فوریه 1929 از روسیه به استانبول تبعید شد و از آنجا به نروژ سپس به آمریکا رفت و از 1937 در مکزیک به سر برد .

در ۲۰ اوت ۱۹۴۰ مردی جوان به نام مستعار آقای جکسون در مکزیک به دیدار لئون تروتسکی آمد که آخرین مهمان او بود. او به نظر مردی متشخص می‌آمد و برای همین کسی به او شک نکرد و او را بازرسی نکردند. او باتروتسکی مشغول گپ زدن بود که ناگهان صدای فریاد تروتسکی بلند شد.

وقتی محافظان به اتاق رفتند دیدند یخ‌شکنی یا به روایتی کلنگی در گردن تروتسکی بود و در دست جکسون چاقویی دیده می‌شد. تروتسکی پیش از مرگ گفت: «او را نکشید، باید همه چیز را اعتراف کند.» معلوم شد که جکسون می‌خواسته بعد از ترور تروتسکی خودکشی کند.

او یک تبعه اسپانیا به نام اصلی رامون مرکادر بود که به ۲۰ سال حبس محکوم شد. ژوزف استالین گفته بود: «من در ترور تروتسکی هیچ نقشی ندارم.» اما بعد از ۲۰ سال مرکادر به شوروی رفت و نشان لنین که بالاترین نشان شوروی بود را از استالین دریافت کرد.

منابع

  • دانش‌نامه رشد
  • دانش‌نامه ویکی‌پدیا
  • آفتاب

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: