اکبرترشیزاد/ رادیوکوچه
اگر به اسامی رشتههای ورزشی که در آنها به نوعی مبارزه و درگیری با حریف وجود دارد، نگاه سادهای بیاندازیم خواهیم دید، که شمار آنها به صدها مورد میرسد. از حدود سه دههی پیش اما بحث دیگری در میان طرفداران این رشتهها پا گرفت که منجر به پیدایش سبکها و رشتههای جدیدی شد و تغییرات عمدهای را در سبک مبارزاتی رشتههای قدیمیتر بوجود آورد. پرسش اینجا بود که مبارزان و ورزشکاران فعال در این رشتهها، از سبکهای مختلف «کاراته» گرفته تا «کونگفو»، «جودو» و «کشتی» و دهها ورزش دیگر، در هنگام یک درگیری واقعی چه میتوانند بکنند و در حقیقت در یک مبارزهی آزاد و بدون محدودیت، قدرت عمل و تاثیرگذاری کدامشان بیشتر است.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
واقعیت این بود که تا حدود سه دههی پیش هیچکدام از این رشتهها نمیتوانستند ادعا کنند که کاملترین هستند و هر کدامشان به نوعی دارای ضعفهایی بودند، در برخی از آنها ضربات پای قدرتمندی وجود ندارد، شماری دیگر تکنیکهای پرتابی ندارند و آنهایی که از این تکنیکها برخوردارند، در خاک حرفی برای گفتن ندارند.
عملگرایی و نیاز برای رسیدن به یک رشتهی رزمی عملگرا که بتواند با برخورداری از تمامی تکنیکها در مبارزه با همهی حریفان پیروز باشد، سبب شد تا بزرگان رشتههای رزمی دست به تاسیس رشتهای بزنند که پس از دودهه، اکنون به یکی از قویترین و کاربردیترین و در عین حال خشنترین رشتههای رزمی جهان تبدیل شود. «داناوایت» کسی بود که برای نخستین بار پایهگذار این رشته در جهان شد و آنرا (MMA) نامید که مخفف (Mix Martial Art) است.
در حال حاضر او رییس (UFC) است و در جهان بهعنوان پدر (MMA) شناخته میشود.(MMA) نوین از سال ۱۹۹۳ با برگزاری مسابقات UFC در ایالاتمتحده و با درخشش «رویسیگریسی» و در پی آن رقابتهای (PRIDE) در سال ۱۹۹۷ در ژاپن کلید خورد. این رقابتها از آن زمان تا به حال از نظر قوانین تغییرات زیادی را شاهد بوده است با این هدف که این تغییرات بتواند رقابتهای (MMA) را به عنوان یک ورزش به جامعه معرفی کرده و گسترش دهد. مسابقات (MMA) هم اکنون در سراسر جهان شناخته شده و در ایالاتمتحده و ژاپن از محبوبیت شگرفی برخوردار است.
فنون به کار رفته در مسابقات (MMA) دامنهی گستردهای از فنون مختلف رزمی را شامل میشوند که بهطور خلاصه میتوان آنها را در دو دسته فنون سرپا شامل: «انواع ضربات مشت و لگد و ضربات زانو و فنون گلاویزی و خاک» شامل: «انواع اهرم کردنها، قفل مفاصل، درو کردنها و فنون خاک خلاصه کرد.» بعضی از فنون هم البته غیرقانونی هستند. مثل حمله به چشمها، ضربه به کشالهی ران یا ضربه با سر. تعدادی از این فنون هم چون ضربه به کشالهی ران، در تمامی سازمانها ممنوع اعلام شده اما نحوه استفاده از فنونی چون ضربه با آرنج و ضربات سر، از سازمانی به سازمان دیگر متفاوت است.
مبارزین حاضر در (MMA) را میتوان کاملترین مبارزین دنیا در عرصه رقابتهای رزمی دانست. مبارزینی که محدود به سبک خاصی نیستند. آنها نه «کیکبوکسور» محسوب میشوند و نه «جودوکا»، نه «کاراتهکا» و نه کشتیگیر، سبک آنها ترکیبی است از تمامی این رشتهها. البته این بدان معنی نیست که این مبارزین در تمامی رشتههای فوق تبحر داشته یا همهی آنها را بهطور کامل آموزش دیدهاند، بلکه آنان فنون کاربردی و متناسب مسابقات را از هرکدام از این رشتهها استخراج و به روی آنها تمرین میکنند. هماکنون استفاده از چندین مربی مختلف در رشتههای فوق برای دستیابی به مهارت در فنون، در بین مبارزین (MMA) امری همهگیر است. در یک مسابقه ( (MMAچندین روش برای پیروزی وجود دارد. نخست پیروزی با «ناکاوت»، دوم پیروزی با اعلام تسلیم حریف، سوم پیروزی با ضربهی فنی و چهارم برتری با امتیازدهی داوران.
MMA) ) تاثیرات مثبتی را بر دنیای ورزشهای رزمی گذارده است که بدون شک مهمترین آن رسانهای شدن ورزشهای رزمی در سطح جهانی است. شما اکنون میتوانید بسیاری از مسابقات این رشته را به صورت زنده از کانالهای تلویزیونی جهان ببینید و اخبار آن را در شبکههای اینترنتی همچون «یاهو» مشاهده کنید. اثر دیگری که این مسابقات بر ورزشهای رزمی گذاشت، تقویت بخش حرفهای ورزشهای رزمی و درآمدزایی آن برای ورزشکاران این رشته بود، چیزی که تا پیش از این فقط به تعداد محدودی از رشتهها اختصاص داشت.
در کنار تمام جنبههای مثبت، نکته منفی بزرگی خودنمایی میکند و آن خشونت بالایی است که در مسابقات دیده میشود، که باید ژستهای زشت و خشن مبارزان در پیش از مبارزه را هم به آن اضافه کرد. البته باید گفت که بسیاری از ورزشکاران و پیشکسوتان این رشته به این ضعف پی برده و راههایی برای رفع آن اندیشیدهاند. برای نمونه بنیادی با عنوان «Keep it in the Ring» توسط مبارزین نامدار (MMA) تاسیس شده و در ایالات متحده فعالیت میکند. اعضای این بنیاد با اشاره به این حقیقت که گرچه مسابقات (MMA) بهصورت برخورد کامل و واقعی برگزار میشود اما این رقابت، یک رقابت ورزشی کنترل شده است که با قوانین خاص، حضور داور و پزشک انجام میشود و این ورزش با خشونت در کوچه و خیابان متفاوت است. از سوی دیگر برخی از ورزشکاران این رشته با برگزاری کمپینهای خیرخواهانه و با کمک به درمان بیماران سرطانی و ایدز، چهرهی دیگری از این مبارزین را به مردم نشان دادهاند.
به هرحال چه از این ورزش خوشمان بیاید یا نیاید، نمیتوان منکر این حقیقت شد که مسابقات (MMA) دنیای رزمی را در عرض چند سال متحول کرده است. شاید هنوز هم برای خیلیها باورکردنی نباشد که در مدت به نسبت کوتاهی، این مسابقات رزمی در میان مسابقات پرطرفدار ورزشی جهان جای گرفته باشد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»