Saturday, 18 July 2015
25 March 2023
به بهانه زادروز نیما یوشیج

«‫من ندانم با که گویم شرح درد‬»

2009 November 12

سروش / رادیو کوچه

Souroosh@radiokoocheh.com

«ملت ما محتاج به‌شنیدن حرف‌های جدی است»

امروز مصادف با زادروز نیما یوشیج شاعر معاصر ایرانی است. او در بیست و یکم آبان سال 1274 در دهکده یوش مازندران به دنیا آمد و در ۱۳ دی ۱۳۳۸ درگذشت و در امامزاده عبدالله تهران به خاک سپرده شد.  وی بنیان‌گذار شعر نو فارسی است.

20091112-news1-nima-news

علی نوری اسفندیاری در سال 1274 هجری شمسی در دهکده‌ای به نام یوش، واقع در مازنداران چشم به جهان گشود.  خواندن و نوشتن را نزد روحانی  ده فرا گرفت ولی دلخوشی چندانی از روحانی ده نداشت چون او را شکنجه می‌داد و در کوچه باغ‌ها دنبال نیما می‌کرد .
پس از آن به تهران رفت و در مدرسه عالی «سن لویی» مشغول تحصیل شد .  در مدرسه از بچه‌ها کناره گیری می‌کرد و به گفته خود نیما با یکی از دوستانش مدام از مدرسه فرار می‌کرد و پس از مدتی با تشویق یکی از معلم‌هایش به نام نظام وفا به شعر گفتن مشغول گشت و در همان زمان با زبان فرانسه آشنایی یافت و به شعر گفتن به سبک خراسانی مشغول گشت.
در سال 1300 منظومه «قصه رنگ پریده» را سرود که در روزنامه میرزاده عشقی به چاپ رساند. در همان زمان بود که مخالفت بسیاری از شاعران پیرو سبک قدیم را برانگیخت.  شاعرانی چون: مهدی حمیدی، ملک الشعرای بهار و….. به مخالفت و دشمنی با وی پرداختند و به مسخره و آزار وی دست زدند.
نیما سبک خاص خود را داشت وبه سبک شاعران قدیم شعر نمی‌سرود و در شعر او مصراع‌ها کوتاه و بلند می‌شدند .

نیما سبک خاص خود را داشت وبه سبک شاعران قدیم شعر نمی‌سرود و در شعر او مصراع‌ها کوتاه و بلند می‌شدند

پس از مدتی نیما به تدریس در مدرسه‌های مختلف از جمله مدرسه عالی صنعتی تهران و همکاری با روزنامه‌هایی چون: مجله موسیقی ، مجله کویر و…… پرداخت.

نیمایوشیج در جوانی عاشق دختری شد، اما به دلیل اختلاف مذهبی نتوانست با وی ازدواج کند. پس از این شکست او عاشق دختری روستایی به نام صفورا شد و می‌خواست با او ازدواج کند اما دختر حاضر نشد به شهر بیاید. بنابراین عشق دوم نیز سرانجام خوبی نیافت.  نیما صفورا را هنگام آب‌تنی در رودخانه دیده بود. این منظره شاعرانه و شکست عشق پیشین الهام‌بخش او در سرودن افسانه بود.

سرانجام نیما در۶ اردیبهشت ۱۳۰۵ خورشیدی ازدواج کرد. همسر وی عالیه جهانگیر فرزند میرزا اسماعیل شیرازی و خواهرزاده نویسنده نامدار «میرزا جهانگیر» صوراسرافیل بود. حاصل این ازدواج که تا پایان عمر دوام یافت فرزند پسری بود به نام «شراگیم» که اکنون در آمریکا زندگی می‌کند . شراگیم در سال ۱۳۲۴ خورشیدی به دنیا آمد.

درنهایت نیما در ۱۳ دی ۱۳۳۸ درگذشت و در امامزاده عبدالله تهران به خاک سپرده شد. سپس در سال ۱۳۷۲ خورشیدی بنا به وصیت وی پیکر او را به خانه‌اش در یوش منتقل کردند. مزار او در کنار مزار خواهرش ، بهجت‎الزمان اسفندیاری و مزار سیروس طاهباز در میان حیاط جای گرفته است.

از معروف ترین شعرهای نیما می توان به شعرهای «افسانه»، «آی آدم‌ها»، «ناقوس» ، «مرغ آمین» اشاره کرد.

منابع

  • مشاهیر
  • ویکی‌پدیا

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: