شراره سعیدی/ رادیو کوچه
در ادامه بررسی فعالیتهای فرهنگی دولت آقای «احمدینژاد» باید به پلمپ «وبگاه بازتاب» با شکایت دولت اشاره کرد، سایت بازتاب (نزدیک به محسن رضایی) که فعالیت خود را از سال 81 آغاز کرده بود اول مهر 86 پلمپ شد. دادستانی چندین فقره شکایت دولت را علت پلمپ دفتر این سایت ذکر کرد، پیشتر 24 بهمن 85 بر اساس بیانیه معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد کمیته تعیین مصادیق فیلترینگ سایتهای اینترنتی که متشکل از وزیر اطلات و ارشاد و نماینده صداوسیما است، این سایت را غیر قانونی اعلام کرده بود، چندی بعد نمایندگان مجلس صفار هرندی وزیر ارشاد را برای فیلترینگ این سایت احضار کرده بودند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
یکی دیگر از اقدامات فرهنگی دولت آقای احمدینژاد پلمپ کافه کتابها بود، دوم دیماه سال 85 نیروی انتظامی «کافه تیتر» کافهای که پاتوق روزنامهنگاران و اهل فرهنگ بود را پلمپ کرد. یکسال بعد در آخرین روزهای مهر 85 اداه اماکن نیروی انتظامی 72ساعت به کافه کتابهای تهران زمان داد تا فروشگاههایشان را تخلیه کنند.
نیروی انتظامی تداخل شغل را علت این اقدام عنوان کرد، روزنامه اعتماد ملی در سرمقاله خود در اینباره نوشت: «به نظر میرسد نگرانی اداره اماکن نباید تداخل فعالیتهای صنفی باشد، زیرا اگر چنین باشد دراین پایتخت بزرگ پروندههای تخلف صنفی و حرفهای بیشماری وجود دارد که کمتر نهاد و سازمانی خود را مسوول حل آنها میداند، اما باید متذکر شد (کافهکتابها) که مدتی است در کشور رایج شده، از قدیمیترین دستاوردهای بنگاهها، انجمنها و کتابفروشیهای جهان است.
راستی اگر این فرهنگ تنها مختص کشورهای پیشرفته باشد، ما شایستگی تبعیت از آن را نداریم؟» سایت «کتاب نیوز» نیز به فعالیت کافه کتابسرای اهل قلم در وزارت ارشاد اشاره کرده : «بر این اساس، کافه کتابهای تهران تنها 48 ساعت فرصت دارند تا فروشگاهشان را تخلیه کنند. این در حالی است که هماکنون کافهکتابسرای اهل قلم وابسته به وزارت ارشاد که چند هفتهای از فعالیت آن میگذرد بدون هرگونه مشکلی به فعالیت خود ادامه میدهد و این شائبه را پیش آورده که وزارت ارشاد کافهکتاب خود را فعال کرده اما حمایتی از فعالیت دیگر کافهکتابها نمیکند. از سوی دیگر به گفته صاحب یکی از این کافهکتابها، فشار به کتابفروشیها و کافهکتابها همزمان با افتتاح کافهکتابسرای اهل قلم تشدید شده و ذهنها را متوجه این امر کرده که وزارت ارشاد به عنوان ناظر کتابفروشیها و انتشاراتیها، میبایست از این مراکز حمایت کند.»
یکی دیگر از اقدامات فرهنگی دولت آقای احمدینژاد پلمپ کافه کتابها بود، دوم دیماه سال 85 نیروی انتظامی «کافه تیتر» کافهای که پاتوق روزنامهنگاران و اهل فرهنگ بود را پلمپ کرد.
ظاهرن اولین کافهکتاب ایران نخستین کافه کتاب تهران به همت نشر روشنگران و مطالعات زنان در اوایل دهه 80 با عنوان پاتوق فرهنگی تهران به مدیرت «شهلا لاهیجی» شکل گرفت که شعار آن خواندن کتاب با یک فنجان چای بود، اما در نهایت مدیر این پاتوق با فشار نیروی انتظامی و نهادهای امنیتی ناگزیر به تعطیلی و تخلیه این مکان شد. کافه کتاب نشر چشمه نیز که چندی بعد راهاندازی شد با دستور اداره اماکن نیروی انتظامی تعطیل شده بود. نیروی انتظامی در نهایت و پس از پایان مهلت مقررشده، کافه کتاب نشر ثالث را که مقاومت کرده بود پنجشنبه سوم آبان پلمپ کرد.
سختگیری در صدور مجوز برای نشریات در این دوران بسیار مشهود بود، در دوران دولت احمدینژاد ضمن توقیف چندین نشریه، صدور مجوز برای نشریات هم به کندی و با سختگیری شدید انجام میگرفت تا جاییکه از ۱۱۴۷ تقاضای انتشار مطبوعات برای کمتر از 50 در صد تقاضاها اجازه انتشار صادرشد، در میان این نشریات، روزنامهها هیچ جایگاهی نداشتند.
یکی از بانمکترین اقدامات این دوران جایزه «منتقد منصف» بود، در جریان برگزاری چهاردهمین دوره نمایشگاه مطبوعات به پیشنهاد محمود احمدینژاد جایزهای نیز برای منتقدان منصف دولت در نظر گرفته شد، اما افرادی که بهعنوان منتقد منصف انتخاب شدند عمدتن از هوادارن رییسجمهوری بودند. از آن جمله «حسین شریعتمداری» از روزنامه «کیهان»، «کاظم انبارلویی» از روزنامه رسالت بهعنوان بهترین و منصفترین منتقدان دولت محمود احمدینژاد شناخته شدند. اعطا جایزه به آنان اعتراضات روزنامهنگاران را برانگیخت، 200 نفر از روزنامهنگاران طی بیانیهای در تاریخ 4 آذر به این اقدام اعتراض کرده و آن را استهزای روزنامهنگاران و زمینهساز محدودیت بیشتر دانستند.
و اما توقیف «فصلنامه مدرسه» فصلنامه مدرسه که به مباحث تخصصی علوم انسانی میپرداخت در سال 84 کار خود را آغاز کرد. روزنامه شرق درباره این نشریه مینویسد: «اولین شماره مجله مدرسه با صاحب امتیازی حسینخسروشاهی، سردبیری جلالتوکلیان و دبیری تحریریه رضاخجستهرحیمی تیرماه 84 منتشر شد. حمایت مالی از این نشریه را نیز موسسه غیرانتفاعی «معرفت و پژوهش» عهدهدار است که در سالهای گذشته کلاسها و برنامههای متنوعی را در حوزه فلسفه و فرهنگ و اخلاق برگزار کردهاست.» این مجله را میتوان یکی از تربیونهای روشنفکری دینی دانست که پیشتر برخی از نشریات آنان همچون کیان توقیف شده بود و برخی از روشنفکران وابسته به این نحله فکری از جمله دکتر «سروش»، «محمد مجتهد شبستری» و «کدیور» تحت فشار قرار گرفته بودند.
فصلنامه مدرسه 15 آبان 86 توسط هیت نظارت بر مطبوعات توقیف شد، علت توقیف مصاحبهای با محمد مجتهد شبستری، از روشنفکران دینی ایران عنوان شد که وزارت ارشاد آنرا الحادی دانسته بود، تعدادی از روشنفکران ایرانی در بیانیهای به توقیف این فصلنامه اعتراض کردند.
و اما یکی از عجیبترین خلاقیتهای دولت آقای احمدینژاد استفاده از سگ در آخرین روز از چهاردهمین دور نمایشگاه مطبوعات بود که پیش از ورود محموداحمدینژاد با انتقاد روزنامهنگاران مواجه شد. «رضا ولیزاده» ضمن انعکاس انتقادات، اطلاعاتی درباره سگهای محافظ محمود احمدینژاد منتشر کرد: «چهار سگ در تیم حفاظتی دکتر محموداحمدینژاد به منظور تشخیص بمب و مواد منفجره به کار گرفته شدهاند» وی همچنین مدعی پرداخت هزینهای بیش از نیم میلیارد تومان برای خریداری این سگها از آلمان شد.
این عملیات در روز چهارشنبه از ساعت 12 ظهر آغاز شد و به گفته نمایندگان رسانهها در غرفههای نمایشگاه با توهینآمیزترین رفتارها از سوی تیم حفاظتی رییسجمهوری همراه بود. تمامی نمایندگان غرفهها در ساعات یاد شده ناچار بودند پشت درها بایستند یا در پارک لاله قدم بزنند. اما این انتظار در ساعت 14:30 نیز پایان نیافت، چرا که رییسجمهوری با چهار ساعت تاخیر به نمایشگاه آمد و بازدید ایشان هم چندان به طول نینجامید. وی اندکی پس از انتشار این مطلب با شکایت نهاد ریاستجمهوری بازداشت شد. 11 آذر گزارشگران بدون مرز در بیانیهای دستگیری ولیزاده را محکوم کرد، این در حالیست که سایت شخصی ولیزاده در حین بازداشت وی از کار افتاده و مطلب انتقادی وی از احمدینژاد از وبلاگش برداشته شده بود.
و اما تصمیمی باور نکردنی که به معنای برش بخشی از پشتوانه تمدنی یک ملت بود در این دولت روی داد، حذف سلسلههای شاهنشاهی از کتابهای تاریخی، در مهرماه سال 1388 دولت اعلام کرد که سلسلههای پادشاهی از کتب تاریخ ایران حذف میشود. در همین راستا روزنامه همشهری ضمن انتقاد از این عمل، در صفحه 5 شماره 9 آبان 88 خود، کاریکاتوری را منتشر ساخت که در توضیح آن نوشته شده بود: اینجوری که توی کتاب شما اومده تا همین شصت سال پیش دایناسورها اینجا زندگی میکردند. مورخانی چون «صادق آیینهوند»، «علی بیگدلی» و «خسرو معتضدنسب» به این عمل دولت اعتراض کرده و آن را نظر ناپخته افراد ناآگاه و کمسواد دانستند. گروهی از نمایندگان کمسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی نیز این عمل را موجب از بین رفتن هویت ملی کشور و ملت اعلام کردند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»