سام شریف/ رادیو کوچه
کریسمس چقدرایرانیست؟ ایرانیها چقدر کریسمس را از آن خود میدانند و چقدر با این جشن احساس راحتی میکنند؟ این سوال را با چند ایرانی مقیم خارج از کشور درمیان گذاشتهایم. رودابه برومند روزنامهنگار ایرانی ساکن لاس وگاس آمریکاست.
رودابه امروز در گفتو گویی با سام میگوید: «اینجا هرسال خیلی شلوغ است. چون با چند عید همزمان میشود مثل اعیاد یهودیان به نام هانیکا یا عید روشنایی. خیلیها برمیگردند پیش خانوادههایشان و کلن فضایی دوستداشتنی حاکم است. او درمورد تفاوتهای عید نوروز و کریسمس برای ایرانیان مهاجر میگوید: « از خیلی جنبهها شبیه است اما اون فضای دوستداشتنی رو تداعی نمیکند چون تعطیلات ما طولانیتر است؛ مدارس تعطیل هستند و خانوادهها به مسافرت میروند اما در زمان عید نوروز در اینجا، این امکانات وجودندارد. از او میپرسیم با توجه به تقارن کریسمس و تاسوعا و عاشورا در ایران، چقدر آمریکاییها از این مناسبت مسلمانان مطلع هستند؟ میگوید: «در محلات مسلمانان زندگی میکنند جمعیت عزادار دیده میشود و بعضی از دوستان خود من هم پیگیر این عزاداریها هستند.»
برای شنیدن گفتو گوی کامل با رودابه به فایل صوتی گوش کنید.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
در گفت و گویی دیگر از این مجموعه با سامره در شهر دامن سرای مالزی همراه شدهایم. سامره از حال و هوای کریسمس در مالزی میگوید: «البته کریسمس بدون برف معنایی ندارد اما خب مردم اینجا خوشحال هستند و جشن میگیرند» از سامره میپرسم پس در مالزی حسابی همه شاد هستند و برای تمام مذاهب جشن میگیرند. میگوید: «از این جشنها در مالزی بسیار زیاد است. خیلیها هم هستند که در جشنهای دیگر دینها هم شرکت میکنند و لزومی ندارد که حتما جشن دینی خودشان باشد.» میپرسیم: «پس رنگ و بوی کریسمس در کل خیابانها دیده میشود.» میگوید: «دقیقن. حالا شاید پاپانوئل زیاد نباشد اما در کوالالامپور؛ آنقدر خیابانها زیبا تزئین شدهاند که نمیتوانید از آنها دل بکنید» از او دربارهی حس او درباره مراسم عزاداری حسینی و تقارن آن با کریسمس و حضور او در غربت میپرسیم. سامره میگوید: «شاید خیلیها به من بخندند اما من همیشه ته دلم در این روز غمگین هستم و خیلی موقعها نمیتوانم در چنین روزی جشن بگیرم . این یک دغدغه ی شخصی است.»
برای شنیدن گفتو گوی کامل با سامره به فایل صوتی گوش کنید.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
اما غزاله دانشجویی ایرانی در بریستول انگلستان درمورد حال و هوای کریسمسی در شهر کوچک بریستول میگوید: «میشود گفت این اولین کریسمس سفید انگلستان است. که هم باعث خوشحالی ما و انگلیسیها شد و هم باعث دردسرهایی در زندگی روزانهی مردم . امروز از ساعت دو تمام مغازهها تعطیل شد و مردم رفتهاند تا نهار کریسمس را با بوقلمون و شیرینی و شراب صرف کنند. من روزهای کریسمس احساس میکنم به عنوان یک خارجی؛ روابط مردم با خارجیها گرمتر میشوند چون معمولن در انگلستان روابط اجتماعی بسیار سرد است.»
برای شنیدن روایت غزاله از کریسمس به فایل صوتی گوش کنید
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
اما «مهگامه پروانه»؛ عکاس که اخیرن به کالیفرنیا مهاجرت کردهاست درمورد کریسمس و حس ایرانیان در مورد این جشن میگوید: «حال و هوای کریسمس شبیه جشن نوروز ما هست. اما بحران اقتصادی را تازه در آمریکا احساس میکند. تازه میبینیم مردم بیرون آمدهاند و در رخوتی که در این کشور هست جشن کریسمس یک شورحسابی است. مغازهها پرشده است از درختهای کریسمس. مردم به جنب و جوش آمدهاند. من یکی دو کریسمس در کشورهای خارجی بودم اما شوری را که در آمریکا دیدهام در هیچ کشوری ندیدهام . شهر پر از تزیینات شدهاست و همان داستان سمبلیک پاپانوئل بسیاری از مردم را به شوق آوردهاست. آداب و رسوم نوروز و کریسمس در سبک زندگی مردم آمریکا و ایران مثل خرید لباس نو و شیرینی و آجیل بسیار شبیه هم است. اما جشن نوروز کاملن یک جشن ملی ست اما کریسمس کاملن مذهبی است.
برای شنیدن تضادهای نوروز و کریسمس از زبان مهگامه پروانه به فایل صوتی گوش کنید
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»