سام شریف/ رادیو کوچه
«تعداد طلاق ثبتشده در سال گذشته ۱۱۰ هزار و ۵۱۰ مورد بودهاست که این رقم نسبت به آمار طلاق در سال ۱۳۷۵ یعنی ۱۲ سال پیش ۱۹۲ درصد افزایش یافته است.»
«اعظم رامپناهی» معاون اطلاعات و آمار شورای فرهنگی اجتماعی زنان ضمن گفتن این مطلب تاکید کرد که از 6 یا 7 مورد ازدواج یکی از آنها به طلاق انجامیدهاست.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
سالهاست که کارشناسان نسبت به افزایش آمار طلاق هشدار میدهند و مجلس ایران نیز در اقدامی به طرح وتصویب لایحه حمایت از خانواده پرداخت تا از افزایش آمار طلاق جلوگیری کند. اما برخی از نمایندگان معتقدند این لایحه نهتنها کمکی نمیکند بلکه باعث افزایش آمار طلاق می شود.
در همین راستا «اسلامیپناه» نماینده مردم جیرفت به ایسنا گفت: «آمار طلاق در کشور نگرانکننده است.» او با انتقاد از ماده 22 لایحه که در مورد ازدواج موقت است افزود:«در حالی که باید به دنبال این باشیم که چرا ازدواجهای دایم در کشور با سرنوشت طلاق رقم میخورد آقایان به فکر این هستند که نکاح موقت را قانونی کنند و آن را در کتاب قانون و یا در آییننامه و بخشنامهها بیاورند. ممکن است نکاح موقت نیاز موقتی مرد یا زنی را برآورده کند اما نمیتواند نهاد باشکوه خانواده را مرمت و بازسازی کند و جامعه و فرهنگ ما را نجات دهد. چراکه ازدواج موقت سبب فروپاشی بیشتر بنیان خانواده میشود.»
یکی از دلایلی که مجلس را مجاب به گنجاندن مساله ازدواج موقت در لایحه حمایت از خانواده کرد تغییر ارزشهای جنسی است. چندی پیش «علیاکبر عصارنیا»، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان ملی جوانان، به خبرنگاران گفت: «متاسفانه 56 درصد جوانان ما بر اساس اظهارات خود اعلام کردهاند که در طول دوران جوانی با یک دختر در ارتباط بودند که متاسفانه از این تعداد 26 درصد منجر به رابطه نامشروع جنسی شده است. جای تاسف است که 13 درصد روابط نامشروع جنسی در بانوان منجر به حاملگی ناخواسته شده که این افراد ناچار به سقط جنین شدهاند.»
اما به اعتقاد بسیاری از کارشناسان آمار دوستیها و رابطه جنسی در میان جوانان بسیار بالاتر است. اگر نگاهی به دنیای مجازی به خوبی این تغییر ارزشهای جنسی را نشان می دهد، تنها با مراجعه به یکی از ماشینهای جستجو،google میتوان دید که برای دو عبارت «ازدواج موقت» و «صیغه» بیش لز هفتصد و هفتاد هزار مدخل به کاربران ارایه میشود یا برای کلمه س –ک -س بیش از 2130000 مدخل به کاربران ارایه میشود.
اما ازدواج موقت نیز دردسرهایی برای جوانان ایرانی دارد که حاضر به قبول آن نیستند. بنا به شرایط ازدواج موقت در اسلام زن شوهر نباید داشته باشد و اگر باکره است حتما اجازه پدر جز واجبات است. در همین راستا با کمال از تهران گفتو گو کردیم و از او در مورد ازدواج موقت ومسایل پیرامون آن پرسیدیم. او گفت: «توی ایران دوستی با یک دختر جرم محسوب میشود و شما حتی برای یک بیرون رفتن ساده هزار بار باید تنت بلرزه که مبادا نیروی انتظامی بگیردت، بسیجیها ببیننت و در اکثر مواقع باید از خانواده دختره بترسی. حالا چه برسه به اینکه بخواهی ازدواج موقت بکنی که به اجازه پدر دختر هم نیاز هست. قبول دارم که تو چند سال اخیر یه مقدار شرایط فرق کرده اما نگاه حکومت عوض نشده و هنوز میخواد با چوب وچماق و زور دیدگاههای عقبافتادش به خورد ما بده»
این درحالی است که دو سال پیش «کاظم فروتن»، رییس کنگره خانواده و سلامتی، در جریان برگزاری سومین کنگره سراسری خانواده و سلامت در تهران گفت: «بین ۵۰ تا ۶۰ درصد طلاق خانوادهها به علت مشکلات و اختلالات جنسی است که در بیش از ۳۰ درصد از هر دو جنس شایع است و برای حل این مشکل بزرگ اجتماعی هیچ برنامه و دستگاه مسوولی در کشور نداریم.»
«اکبر هاشمی رفسنجانی» رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز پیامی برای این کنگره فرستاد که مضمون آن رفع موانع بر سر راه آموزش مسایل مورد نیاز جامعه بود اما هنوز تحقق عملی نیافته است.
کارشناسان میگویند این عبور پر شتاب و این که امور فرهنگی با نرخ توسعهیافتگی در ایران هماهنگی ندارد از عوامل رشد کمسابقه میزان طلاق در ایران است که میتوان یکی از نمودهای این عدم هماهنگی را در مساله جنسی و رابطه آن با ازدواج مشاهده کرد
کارشناسان اموراجتماعی میگویند: «دوران گذار و عبور از جامعه سنتی به مدرن که در ایران در جریان است، اصولی، با مطالعه و درست انجام نمیشود، آن ها میگویند این عبور پر شتاب و این که امور فرهنگی با نرخ توسعهیافتگی در ایران هماهنگی ندارد از عوامل رشد کمسابقه میزان طلاق در ایران است که میتوان یکی از نمودهای این عدم هماهنگی را در مساله جنسی و رابطه آن با ازدواج مشاهده کرد جایی که به گفته بسیاری از روانشناسان تنها راه آموزش مسایل جنسی فیلمهای پرنو ممنوع است و هیچگونه برنامه جدی برای آموزش عمومی وجود ندارد.
در همین راستا با الهه گفت و گو کردیم او گفت: «متاسفانه در ایران دخترو پسر هیچ رابطه در طول دوران رشد یعنی کودکی و نوجوانی ندارند و هرکدام بصورت ایزوله بزرگ میشوند. بخاطر همین مساله اکثر دخترها از اعتماد به نفس کمی در مواجهه با جنس مخالف دارند و نوعی نگاه ابزاری به هم از سوی دختران وپسران نسبت به بکدیگر شکل گرفته که مانع از همدلی آنها با هم میشود و همین موضوع در آینده تبدیل به عدم تفاهم و طلاقهای بعد از ازدواج میشود.»
جامعه درحال گذار ایران با تغییر ارزشهای جنسی نیاز به تدوین قوانینی آزاد و برابر دارد تا بتواند بنیانهای خانواده را حفظ و از شرایط بنبست فعلی خارج کند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»