Saturday, 18 July 2015
10 December 2023
گزارش اجتماعی

«ایران بربام جراحی زیبایی دنیا»

2012 May 10

 سایه کوثری/ رادیو کوچه

رییس سومین کنگره خاورمیانه جراحی پلاستیک خبر داده که تعداد جراحی پلاستیک صورت مانند افتادگی پلک‌ها و جوان‌سازی صورت در ایران بالاست و 90 درصد این جراحی‌ها مربوط به بینی است.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

این فوق تخصص گوش، حلق و بینی با اشاره به این‌که بیش‌ترین میزان جراحی‌های صورت در کشور مربوط به بینی است گفته است: «90 درصد جراحی‌های زیبابی که در کشور انجام می‌شود منهای جراحی پلک و جوان سازی صورت مربوط به زیبایی بینی است.»

به گفته نراقی در سال‌های اخیر از روش جراحی به سمت روش‌های غیر جراحی رفته‌ایم و از مواد فلج کننده عضلات برای چین و چروک ناحیه پیشانی استفاده می‌شود. تزریق مواد پرکننده برای خطوط قسمت‌های تحتانی صورت انجام می‌شود که در این بین غیر از این‌که ماده مصرفی باید استانداردهای لازم را داشته باشد فردی که این کار را می‌کند نیز باید تبحر و تخصص کافی را هم داشته باشد.

جراحی پلاستیک پنجاه سال پیش برای ترمیم ضایعات ناشی از سوانح سوختگی و تصادف وارد ایران شد، اما با گذشت زمان و بیش‌تر شدن تمایل نسل جوان به این نوع جراحی برای زیباتر شدن، شاهد افزایش 80 درصدی آن در دهه 70 و 80 بودیم که این امر ایران را در کنار برزیل با داشتن رتبه بالا در میزان جراحی زیبایی قرار داده است.

 چهار دهه پس از ورود جراحی پلاستیک به ایران، تقاضای آن محدود به زنان و دختران طبقات بالای اجتماع بود، اما از دهه گذشته گرایش به زیباسازی چهره در میان تمام اقشار جامعه اعم از زنان و مردان چنان رایج شده، که به راحتی طبقات متوسط و پایین جامعه را نیز درگیر کرده است.

افزایش تقاضا برای جراحی زیبایی تا جایی اهمیت پیدا کرده که متقاضیان به راحتی حاضر به پرداخت مبالغ میلیونی برای آن شده‌اند. این در حالی است که این میزان از هزینه برای جراحی زیبایی، با سطح زندگی بسیاری از افراد تناسب ندارد و همین امر مشکلات فراوانی برای آن‌ها ایجاد می‌کند.

در حال حاضر تعداد زیادی از دختران و زنان 14 تا 45 سال برای جراحی زیبایی به جراحان پلاستیک مراجعه می‌کنند و یا تمایل به انجام این عمل دارند که البته بسیاری از آنان برای انجام این کار با مخالفت فراوانی از سوی خانواده‌های‌شان روبه‌رو می‌شوند.

گرایش به عمل‌های جراحی زیبایی در ایران تا اندازه‌ای گسترش پیدا کرده که اکنون در میان سایر کشورها در رتبه  اول قرار دارد، این در حالی‌ست که بیش از سه هزار پزشک بدون داشتن تخصص در زمینه جراحی زیبایی دست به انجام این‌گونه عمل‌ها می‌زنند. یعنی به‌ طور متوسط در هر یک از سه هزار و 400 شهرستان کشور یک پزشک اقدام به عمل جراحی بینی می‌کند.

طبق اعلام سازمان نظام پزشکی کشور تنها 101 پزشک در ایران دارای تخصص جراحی پلاستیک و ترمیم هستند که اسامی آن‌ها در این سازمان به ثبت رسیده است.

انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی ایران به تازگی اعلام کرده است که ایران مرکز جراحی زیبایی بینی دنیاست .بر اساس گزارش‌های موجود، آمار دقیقی از داوطلبان جراحی بینی در ایران وجود ندارد اما جواد امیری‌زاد، عضو هیت مدیره این انجمن می‌گوید حدود 70 درصد از جراحی‌های زیبایی، عمل بینی است و از این میزان تنها حدود 30 درصد، مربوط به مردان است.

آن‌چه پرداختن به این موضوع را بسیار مهم و حیاتی می‌کند، مسایل و حواشی مربوط به این جراحی‌ها و گاه وجود نتایج نامطلوب است. شکایت‌های انجام شده از جراحان زیبایی و افزایش آن در کشور، هشداری مهم است که توجه به آن از ضروریات محسوب می‌شود. علاوه بر این، پرداختن به بستر اجتماعی و روان‌شناختی که منجر به انجام جراحی‌های زیبایی توسط افراد جامعه می‌شود، می‌تواند به درک به‌تر ما از این پدیده کمک شایانی کند.

طبق تحقیقی که توسط گروه آسیب‌شناسی مرکز مطالعات آریا انجام شده است، 65‌ درصد دختران زیر 25 سال از ظاهر خود راضی نیستند و بسیاری از آن‌ها به جراحی زیبایی روی می‌آورند.

گرایش روزافزون به زیبایی و افزایش تقاضا برای این نوع از جراحی، منجر به افزایش 83 درصدی تعداد جراحی‌های پلاستیک در دهه گذشته شده است. بر اساس آمارهای موجود در کشور ما، جراحی بینی در رتبه اول، جراحی اندام در رتبه دوم و حذف چین و چروک صورت در رتبه سوم جراحی‌های معمول در ایران قرار دارد.

با توجه به افزایش تقاضا برای انجام جراحی بینی یک عضو هیت مدیره انجمن جراحان پلاستیک هم  توصیه می‌کند که زنان بعد از 17 سالگی و آقایان بعد از 18 سالگی بینی خود را عمل کنند تا نتیجه آن رضایت‌بخش باشد.

یک پزشک متخصص جراحی پلاستیک می‌گوید: «اخیرن جوانان زیر 18 سال زیادی برای انجام این جراحی به پزشکان مراجعه می‌کنند، برخی پزشکان هم بدون توجه به سن و سال این افراد به جراحی اقدام می‌کنند و همین ممکن است موجب شود کار بیمار به دلیل عدم رضایت از نتیجه عمل به عمل دوم و یا حتا سوم بکشد.» وی می‌گوید: «یکی از دلایل افزایش شکایت‌ها از پزشکان در این حیطه نیز همین عمل‌های بی‌وقت و بی‌مطالعه است.»

به اعتقاد این پزشک متخصص داوطلبان این جراحی باید از نظر روحی و روانی هم برای آن آماده باشند، زندگی کردن با چهره جدید ممکن است برای برخی ناهنجاری‌هایی ایجاد کند.

دلیل آمار بالای جراحی زیبایی در ایران چیست؟

دکتر افسر افشار نادری یکی از اساتید جامعه‌شناسی در تعریف زیبایی در دوران معاصر می‌گوید: «اگر در گذشته از زنانگی کلیتی وجود داشت اما ‌اکنون زیبایی جز‌ به ‌جز‌ اعضای صورت و بدن مطابق با الگوهایی که رسانه‌ها در اختیار قرار می‌دهند، اهمیت‌ یافته است.»

استاندارد کردن زیبایی و تعریف خاص فیزیکی از آن، در نگاه جامعه‌شناسان نوعی فاشیسم زیبایی محسوب می‌شود. زیبا شدن براساس استاندارد‌های تعریف شده می‌تواند برای کسانی که چنین ظاهری ندارند باعث سرخوردگی شود.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , ,