من نمیدانم به چشم مردم دنیا چگونه میآیم، اما در چشم خود به کودکی میمانم که در کنار دریا بازی میکند و توجه خود را هر زمان به یافتن ریگی صافتر یا صدفی زیباتر منعطف میکند. در حالی که اقیانوس بزرگ حقیقت همچنان نامکشوف مانده در جلوی او گسترده است.
سروش / رادیو کوچه
چهارم ژانویه مصادف با زادروز آیزاک نیوتون فیزیکدان، ریاضیدان، فیلسوف و کیمیاگر انگلیسی است. هرچند نیوتن بیشتر به خاطر آثار علمی شهرت دارد اما تعدادی از رسالههای وی در مورد تفسیر کتاب مقدس مشهور هستند. وی خود را از معدود افراد زمان میدانست که توسط خدا برای تفسیر کتاب مقدس برگزیده شده بودند.
آیزاک نیوتن در چهارم ژانویه سال 1642 یعنی سال مرگ گالیله در خانوادهای متوسط و کشاورز متولد شد. پیش از تولد وی پدرش از دنیا رفت و دو سال بعد از این واقعه مادرش با یک کشیش ازدواج کرد و سرپرستی آیزاک را به مادربزرگش سپرد. در سال تولد نیوتن، جنگهای داخلی انگلستان آغاز شد. نبردهای خونینی میان گارد سلطنتی وطرفداران مجلس در گرفت. زمانی که جنگ تمام شد، نیوتن شش ساله بود. آموزش ابتدایی رسمی نیوتن در دو مدرسه کوچک دهکدههای اسکلینگتن و راچفورد صورت گرفته بود که هر دو برای رفت و آمد روزانه به خانه او نزدیک بودند.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
گفته میشود که نخستین بار دایی او که کشیشی به نام «ویلیام آیسکاف» بوده است متوجه شد که در نیوتن استعدادی مافوق کودکان عادی وجود دارد. بدین ترتیب وی مادر نیوتون را مجاب کرد که کودک را به دانشگاه کمبریج (که خودش نیز از شاگردان قدیمی این دانشگاه بود) بفرستد. زیرا مادر نیوتن قصد داشت وی را در خانه نگهدارد تا در کارهای مزرعه به او کمک کند، در این هنگام نیوتن ۱۵ ساله بود.
آیزاک سه سال بعد در هجده سالگی امتحان ورودی دانشگاه کمبریج را با موفقیت پشت سر گذاشت و در سال 1660 وارد کالج «ترینیتی» شد. معلم ریاضی او در دانشگاه «اسحاق بارو» نام داشت که در عین حال ریاضی دان وعالم علوم دینی بود و به استعداد فوق العاده نیوتن در ریاضی پی برده بود او را تشویق کرد تا تحصیلاتش را در ریاضی تکمیل کند .
او مدت چهار سال به تحصیل ریاضی پرداخت و در سال 1665 با درجه لیسانس فارغ التحصیل شد. زمانی که در صدد ورود به دورهی کارشناسی ارشد بود دانشگاه کمبریج بر اثر همه گیری طاعون در لندن و حومه تعطیل شد. این تعطیلی اجباری منجر به یک اتفاق بسیار بزرگ در زندگی نیوتن شد زیرا او که تمام کتابها و جزوههای خود را در دانشگاه جا گذاشته بود فکر خود را آزاد گذاشت که به تنهایی از منابع خاص خود استفاده نماید.
نیوتن در این فکر بود که چگونه سیارات بر مدار خود پیرامون خورشید قرار میگیرند بیآنکه نیرویی ناشناخته دست اندرکار باشد.او هنگامی که در باغ خانهی مادری خود در حال تفکر به این موضوع بود ، سیبی از روی درخت برسر او افتاد و او را متوجه کرد که علت افتادن سیب همان دلیل گردش سیارات به دور خورشید است. خورشید نیروی کششی به سیارات وارد میکند و عین همان نیرو را زمین به ماه وارد میکند. اما سوالی دیگر برای وی پیش آمد : (چرا سیارات به روی خورشید سقوط نمیکنند؟) این اندیشهها بعدها او را به کشف قانون نیروی گرانش رهنمون کرد. هنگامی که نیوتن چندین سال بعد پاسخ این پرسش را توانست بیابد در واقع یکی از قانونهای فیزیک راکشف کرده بود که بر تمام عالم حکمفرماست قانون نیروی گرانش او پس از شیوع طاعون و بازگشت به ملک مزروعی مادرش، طی ۱۸ ماه به آگاهیها و کشفهایی بیش از آنچه که دانشمندان دیگر در طول عمر خود دست مییابند.
نیوتن در آنجا مانند هزاران دانشجوی دیگر دوره کارشناسی ، خود را غرق مطالعه آثار ارسطو و افلاطون میکرد. نیوتن در یکی از روزهای سال ۱۶۶۳ یا ۱۶۶۴ شعار زیر را در کتابچه یادداشت خود وارد کرد: «افلاطون دوست من و ارسطو هم دوست من است، اما بهترین دوست من حقیقت است» او از کارهای دکارت در هندسه تحلیلی شروع کرده و تا مبحث روشهای جبری پیش آمد. در آوریل ۱۶۶۵ که نیوتن درجه کارشناسی خود را گرفت، دوره آموزشی او که میتوانست چشمگیرترین دوره در کل تاریخ دانشگاه باشد بدون هیچگونه شناسایی رسمی به اتمام رسید.
در سال ۱۶۹۶ نیوتن رییس ضرابخانهی سلطنتی شد و همچنین در چند سال بعد او سرپرست انجمن سلطنتی نیز شد. در این مدت او متقاعد شد که اکتشافات خود در زمینهی نور را با عنوان «نورشناخت» منتشر کند. یک سال بعد ، ملکه «آن» به او لقب (سِر) داد.
سرانجام سر آیزاک نیوتن در ۲۰ مارس ۱۷۲۷ در سن هشتاد و چهار سالگی چشم از جهان فرو بست. بعدها برای قدردانی از این دانشمند بزرگ واحد نیرو را نیوتن نامیدند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»