Saturday, 18 July 2015
01 December 2023
آقای خوشبختی- بخش دهم

«مدیریت زمان»

2012 July 11

آقای خوشبختی/ رادیو کوچه

امروز با نوزدهمین برنامه از مجموعه برنامه‌های «موفقیت»، در خدمت شما عزیزان هستم و به ادامه موضوع «مدیریت زمان» می‌پردازم. امیدوارم با شنیدن این برنامه‌ها به مدیریت زمان علاقه‌مند شوید.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

در برنامه قبل در مورد «آغاز کردن با نگرش مثبت» که چهارمین مرحله از روش پنج مرحله‌ای مدیریت زمان است توضیح دادم. حالا در این برنامه به ادامه آن و هم‌چنین مرحله پنجم یعنی «بررسی عمل‌کرد» می‌پردازم.

4- آغاز کردن با نگرش مثبت

در برنامه قبل راجع به مثبت‌اندیشی و اهمیت آن در موفقیت توضیح دادم. در انجام هر کاری، نگرش مثبت عامل مهمی برای موفقیت در انجام آن است. بنابراین در تمامی مراحل پرداختن به جدول زمان‌بندی امور روزانه از نگارش تا اجرا و ارزیابی باید خوش‌بین بود. هم‌چنین به یاد داشته باشید که حتمن در جدول زمان‌بندی روزانه خود جایی برای خود و پرداختن به خود قرار دهید. تفریح و پرداختن به علایق شخصی هر چند خیلی کوتاه باید یکی از برنامه‌های روزانه شما باشد. این کار باعث تقویت روحیه و افزایش توان روحی روانی شما می‌شود. حال اگر این فعالیت، ورزش باشد هر سه بعد انسان یعنی روح، روان و جسم را هم‌زمان تقویت می‌کند و شما را برای یک روز فعال و موفق دیگر‌ آماده می‌سازد. یادتان باشد که شما می‌خواهید زندگی کنید نه این‌که فقط زنده باشید. اگر تفریح نمی‌کنید و از زندگی خود لذت نمی‌برید اشتباه بزرگی انجام می‌دهید. اگر از آن‌دسته آدم‌هایی هستید که معتقدید کار برای‌تان به‌ترین تفریح است مشکلی نیست. بررسی کنید که آیا کار شما باعث تقویت روح، روان و جسم شما می‌شود؟ اگر نمی‌شود، باید به دنبال تفریح دیگری باشید. فراموش نکنید که شما در قبال سلامتی خود مسوول هستید. یکی از مفاهیم موفقیت از دید آقای خوشبختی، «موفقیت پایدار» است. نظر به اهمیت واژه پایدار اجازه بدهید کمی در مورد آن توضیح بدهم.

آیا تا به حال عبارت «توسعه پایدار» را شنیده‌اید؟ «توسعه» یکی از واژه‌گان مورد استفاده در بخش صنعت است و به این معنی است که صنایع بایستی به‌روز و با تکنولوژی روز دنیا هم‌گام باشند. هم‌چنین وجود صنایع مادر مانند نفت، گاز و فولاد که مواد اولیه سایر صنایع را تامین می‌کند نیز از نشانه‌های بارز توسعه‌یافتگی صنعتی است. اما در واپسین سال‌های قرن گذشته عبارت «توسعه پایدار» مطرح شد. منطق توسعه پایدار می‌گوید که: بخش صنعت برای تولیدات خود به مواد اولیه نیاز دارد. مواد اولیه‌ای که از طبیعت به دست می‌آید. طبیعتی که منابع آن محدود است، منابعی مانند نفت، گاز، فلزات و چوب. وقتی صنایع به مصرف بی‌رویه منابع طبیعی می‌پردازند تا جایی‌که فرصت جای‌گزینی آن‌را به طبیعت نمی‌دهند و از طرفی با آلوده‌کردن محیط زیست طبیعت را به ورطه نابودی می‌کشانند، در آینده نزدیک دیگر منبعی نخواهد ماند تا صنایع به کار و تولیدات خود ادامه دهند و در واقع با دست خود، خود را نابود می‌کنند. بنابراین، صنایع باید به نحوی فعالیت کنند که ضمن مصرف متعادل و بهینه منابع طبیعی و دادن فرصت کافی به طبیعت برای تجدید منابع خود، از آلودگی محیط زیست بپرهیزند. بدین ترتیب می‌توانند به کار خود ادامه دهند و این یعنی توسعه پایدار.

مفهوم «موفقیت پایدار» نیز چیزی شبیه مفهوم «توسعه پایدار» است. عامل اصلی فرآیند موفقیت خود شما هستید. موفقیت‌های شما زمانی ادامه خواهد داشت و پایدار خواهد بود که خود شما در وضعیت جسمی، روحی و روانی مطلوبی به سر ببرید. در غیر این‌صورت موفقیت‌های شما محدود می‌شود و ادامه نخواهد داشت. پس در تمامی مباحث موفقیت، به خود و سلامت خویشتن توجه ویژه‌ای داشته باشید و در تنظیم برنامه‌های روزانه نیز حتمن زمانی را به خود اختصاص دهید. زمانی که در آن حداقل یکی از سه بعد روح، روان و یا جسم شما تقویت شود.

5 بررسی عمل‌کرد

بررسی عمل‌کرد آخرین مرحله هر اقدامی و اولین مرحله اقدام بعدی است. بررسی عمل‌کرد، روند و چرخه بهبود را شکل می‌دهد. برای توضیح به‌تر بررسی عمل‌کرد لازم است اشاره‌ای به چرخه «PDCA» داشته باشم. این چرخه برای اولین بار در سال 1930 توسط «والتر شوارتز» مطرح و بعدها توسط «ادوارد دمینگ» ارایه شد و برای همین به «چرخه دمینگ» هم معروف است. منظور از p همان plan یا برنامه است یعنی گام اول که در مدیریت زمان معادل تهیه جدول زمان‌بندی است. منظور از D همان Do یا اجرا است و در مدیریت زمان معادل اجرای برنامه زمان‌بندی روزانه است. منظور از C همان Check یا کنترل است که در مدیریت زمان معادل بررسی و مقایسه عمل‌کرد واقعی است با آن‌چه که باید انجام می‌داده‌اید. و آخرین مرحله چرخه چهار مرحله‌ای دمینگ یعنی A یا همان Action است که در مدیریت زمان معادل استفاده از نتایج برای بهبود اقدام بعدی یعنی همان برنامه زمان‌بندی روز بعد می‌باشد. روز بعد نیز دوباره همین چرخه انجام می‌شود و چون نتایج هر اقدام مانند یک تجربه مفید و موثر برای برنامه‌ریزی و اجرای اقدام بعدی مورد استفاده قرار می‌گیرد، هر اقدام به‌تر از اقدام قبلی خواهد بود یعنی «هر روز به‌تر از دیروز». این یعنی «بهبود مستمر». یعنی همان اتفاقی که در روند موفقیت شما و در مدیریت زمان شما خواهد افتاد. پس لطفن مرحله پنجم روش پنج مرحله ای مدیریت زمان را جدی بگیرید. بررسی عمل‌کرد را جدی بگیرید تا با استفاده از تجربیات گذشته به‌تر و به‌تر شوید. اگر از نتایج و تجارب هر بار برنامه‌ریزی و اجرای جدول زمان‌بندی روزانه استفاده نکنید، به جای پیش‌رفت، پس‌رفت خواهید داشت. در پایان هر روز کاری جدول را بررسی، نقاط قابل بهبود را یادداشت و سعی کنید روز بعد اصلاح‌شان کنید.

در جمله قبل، عبارت «نقاط قابل بهبود» را به کار بردم. «نقاط قابل بهبود» همان «نقاط ضعف» سابق است. در فرهنگ واژگان موفقیت بعضی واژه‌ها یا پاک می‌شوند و یا تغییر می‌کنند. عبارت «نقطه ضعف» یکی از همان واژگانی است که باید مفهوم آن در ذهن شما تغییر کند. مثلن وقتی می‌گویید «من این نقطه ضعف را دارم» و یا «نقطه ضعف من این است که…» به خود پیغام منفی و غیر‌سازنده می‌دهید. با هر بار به کار بردن این‌گونه عبارات به ضمیر ناخود‌آگاه خود تلقین می‌کنید که ضعیف هستید. حال چنان‌چه به جای عبارت «نقطه ضعف» از عبارت «نقطه قابل بهبود» استفاده کنید، هر چند مفهوم اصلی همان است اما به خود پیغام مثبت می‌دهید. به خود پیغام می‌دهید که نکته‌ای در مورد شما وجود دارد که می‌‌تواند بهبود یابد. بنابراین مغز شما خود به خود به فکر پیدا کردن راه حلی برای بهبود آن می‌شود. پس از این به بعد به جای استفاده از عبارت منفی «نقاط ضعف»، بنویسد، بخوانید و بگویید «نقاط قابل بهبود»

هم‌راهان موفق من. در این‌جا موضوع روش پنج مرحله‌ای مدیریت زمان را با این امید به پایان می‌برم که از مدیریت زمان به عنوان ابزاری قوی و کلیدی در راه موفقیت خود استفاده کنید. همان‌طور که قبلن گفتم موضوع مدیریت زمان مبحثی بسیار مفصل است که نیاز به سلسله برنامه‌های جداگانه‌ای دارد و در مجال این مجموعه برنامه‌ها که به موضوع موفقیت می‌پردازد، نمی‌گنجد. البته آقای خوشبختی امیدوار است که در آینده مجموعه برنامه‌های اختصاصی در مورد «مدیریت زمان» برای شما عزیزان تهیه کند. اما در برنامه‌ بعد یعنی برنامه شماره بیست قوانین جهانی موفقیت را برای شما بازگو می‌کنم. قوانینی که برای همه انسان‌ها و در همه جای دنیا یک‌سان عمل می‌کنند. تمامی افراد موفق جهان خواسته یا ناخواسته، خودآگاه یا ناخودآگاه از این قوانین پیروی و استفاده می‌کنند. هر‌چه بیش‌تر این قوانین را بدانید و به آن‌ها عمل کنید درصد موفقیت شما بیش‌تر می‌شود.

درک مفاهیم قوانین جهانی موفقیت به شما آرامشی عمیق و دیدگاهی کاملن منطقی و مثبت می‌دهد. البته دانستن و درک این قوانین، هم‌چنین به خاطر سپردن آن‌ها به نحوی که در موقع لزوم به صورت خودکار توسط سیستم ذهنی شما مورد استفاده قرار گیرد راه‌کاری دارد که در برنامه بعد برای‌تان خواهم گفت. برای دانستن درجه اهمیت این قوانین کافی است به این فکر کنیم که چرا از اصطلاح قانون برای آن‌ها استفاده شده است. واژه قانون به معنی اصل و قاعده است و یک‌سان بودن قانون برای همه، یک ویژگی مهم آن است. یعنی این‌که هر که و هر کجا که می‌خواهید باشید، چه جوان باشید چه پیر، چه خانم باشید چه آقا این قوانین برای شما یک‌سان عمل می‌کنند. برای این قانون‌ها مهم نیست که رنگ پوست یا دین و مذهب شما چیست و یا از چه طبقه اجتماعی هستید. آن‌ها برای همه انسان‌های کره خاکی یک‌سان عمل می‌کنند. بنابراین شما هم می‌توانید درست مانند موفق‌ترین فردی که در ذهن‌تان است به موفقیت برسید مشروط بر این‌که به این قوانین توجه کنید چون تمامی افراد موفق از آن استفاده می‌کنند.

پس از شما دوست اندیش‌مند دعوت می‌کنم تا برای آگاهی از قوانین جهانی موفقیت در برنامه بعد با من هم‌راه شوید.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , ,