کیومرث/ دفتر تاجیکستان/ رادیو کوچه
«مرکز اسلامی تاجیکستان»، تنها نهاد صادرکننده فتوا در تاجیکستان از زنهای تاجیک خواسته است، از ازدواج با مردان ایرانی، که موقت در این کشور زندگی میکنند، خودداری نمایند. این مرکز همچنین از امام خطیبان مساجد تاجیکستان دعوت کرده است، در باره ازدواج موقت یا متعه بیشتر صحبت کرده به مردم فهمانند، که چنین ازدواج در مذهب حنفی احل تسنن مقبول نیست.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
بیش از نود درصد ساکنان تاجیکستان مسلمانند و قسمت اصلی آن ها را پیروان مذهبی حنفی، یکی از چهار شاخه مذهب اهل تسنن تشکل می دهد. هرچند دولت تاجیکستان می گوید، که در این کشور مذهب رسمی موجود نیست، ولی سال ۲۰۰۹ مقامت از ۱۳۱۰ سالگی مولود «امام ابوحنیفه»، معروف به نام «امام اعظم»، پشوای مذهب حنفی تجلیل کردند، که به قول صاحب نظران یک نوع توجه مقامت رسمی به این مذهب بود.
«مرکز اسلامی تاجیکستان» می گوید، چنین تصمیم را در پی مراجعت مکرر یک گروه زنهای تاجیک روی دست گرفته است، که ناآگاهانه با مردان ایرانی ازدواج کرده، حالا هم بی شوهر و هم دو دست خالی ماندهاند. روحانیان عضای این مرکز میگویند، ازدواج موقت در تاجیکستان رایج نیست، ولی با افزایش تعداد ایرانیان در این کشور چنین نوع ازدواج هم افزوده است. اما به قول آن ها، اکثر زنان تاجیک ناآگاهانه از این نوع ازدواج خود را تسلیم مردان می کنند و در آخیر با دو دستی خالی می مانند.
به گفته این روحانیان، هر نکاحی که برای مدتی بسته می شود، حرام و غیر قابل قبول است. آنها به این باورند، که این نوع نکاح را حضرت «محمد» در جنگ «خیبر» ممنوع اعلام کرده است. علاوه بر این، بعضی از حقوقدانهای تاجیک، که در این زمینه تحقیقات علمی انجام دادهاند، میگویند، این نوع نکاح حتی حقوق فرزند را که از چنین نکاحها زاده میشوند، محدود کرده است. چزا که چنین کودکان از حق میراث محرومند و تنها بار اضافگی برای دوش مادران خود خواهند بود.
این برای نخستین بار است، که «مرکز اسلامی تاجیکستان» در مورد نکاح موقت چنین اظهارات میدهد. تا حالا سفارت جمهوری اسلامی ایران در این باره اظهار نظر نکرده و هم واکنش نشان نداده است. ولی برخی از ایرانیان مقیم تاجیکستان میگویند، شاید مرکز اسلامی تاجیکستان در این مورد اشتباه کرده است، چون به گفته آنها تعداد نکاحهای موقت در تاجیکستان خیلی و خیلی اندک است.
در تاجیکستان وقتی مرد جوان با دختر جوان ازدواج میکند، حتمن میگوید، که تا دم اخیر، یعنی تا زنده هست، در کنار همسرش باقی خواهد ماند. این نکاح تنها در صورت پیش آمدن مشکل و آن هم در دادگاه بریده می شود.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»