Saturday, 18 July 2015
29 September 2023
ایران امروز

«تورم در آخرین بهار دولت دهم»

2013 July 09

 

روشنک آسترکی / رادیو کوچه

با انتشار آخرین گزارش بانک مرکزی از «شاخص بهای مصرف‌کننده»، جزئیات تازه‌ای از تغییرات قیمتی اجزا و گروه‌های سبد مصرف‌کننده در بازار ایران ارائه شد.

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

بر اساس این گزارش، «تورم ماهانه» در اردیبهشت‌ماه به میزان دو درصد و «تورم نقطه‌ای سالانه» در این ماه، حدود ۴۲ درصد بوده که با فرض ثبات درآمد اسمی در این مدت، از «قدرت خرید مصرف‌ کنندگان» به میزان ۲ درصد در اردیبهشت‌ ماه و به میزان تقریبا ۳۰ درصد در یک سال پیش از آن، کاسته شده است.

هم‌چنین این گزارش نشان می‌دهد با وجود این‌که سهم عمده تورم در سال گذشته از ناحیه افزایش قیمت «کالا‌ها» بوده، در اردیبهشت ‌ماه این روند تغییر کرده و «خدمات» بیشترین افزایش قیمت را داشته است. بررسی اطلاعات منتشر شده حاکی از این است که گروه کالایی «دخانیات» که سال گذشته با تورمی بالغ بر ۹۰ درصد پیشتاز افزایش قیمت در کشور بوده، در اردیبهشت‌ ماه نیز هم‌چنان با نرخی ۶/۴ درصدی، بیشترین رشد قیمت در بین اقلام مصرفی را به خود اختصاص داده‌ است.

2021307-Kooche-Roshanak1

پس از دخانیات، بیشترین افزایش بها در بین گروه‌های اصلی «سبد مصرفی خانوار»، متعلق به گروه «اثاث، لوازم و خدمات مورد استفاده در خانه» با ۱/۸۰ درصد، «پوشاک و کفش» با ۵/۶۳ درصد و «تفریح و امور فرهنگی» با ۶/۵۶ درصد بوده‌ است.

‌ماه رمضان و افزایش بهای مواد غذایی

 

با توجه به این‌که درصد زیادی از مردم ایران از دین اسلام تبعیت می‌کنند و با آغاز ماه رمضان قمری یک‌ماه را در روزه به سر می‌برند، همه ساله در آستانه شروع این ماه دولت دست به عرضه کالاهای مصرفی این ماه زده که البته افزایش این عرضه با افزایش قیمت‌ها در بازار همراه است.

پرمصرف‌ترین مواد غذایی در ماه رمضان شامل خرما، زولبیا و بامیه، گردو، نان، لبنیات، برنج، مرغ، گوشت و ماهی می‌باشد.

2013079-Kooche-Roshanak2

بر اساس گزارش ایسنا، برخی از این اقلام در ماه رمضان بنابر افزایش عرضه و تقاضا به صورت مصوب قیمت‌گذاری می‌شوند که در این میان به طور میانگین زولبیا و بامیه کیلویی ۶۵۰۰ تا ۷۰۰۰ تومان، خرما کیلویی ۸۰۰۰ تومان، شله زرد، حلوا و حلیم کیلویی ۶۵۰۰ تا ۷۰۰۰ تومان قیمت‌گذاری شده‌اند.

از دیگر اقلام مصرفی این ماه که در تمام سال مورد استفاده قرار می‌گیرد، می‌توان به پنیر بسته‌بندی با قیمت میانگین هر کیلو ۸۰۰۰ تومان و پنیر باز هر کیلو ۱۲ هزار تومان، گردو کیلویی ۳۰ تا ۴۰ هزار تومان و سبزی خوردن کیلویی ۱۵۰۰ تومان اشاره کرد.

گفتنی است افزایش قیمت مواد غذایی ضروری در ایران باعث شده بسیاری از خانواده‌ها از نظر تغذیه به صورت جدی دچار فقر غذایی بوده و هم‌چنین این بحران باعث بروز بسیاری بزهکاری‌ها در سطح جامعه می‌باشد.

آخرین رکورد دولت دهم

 

با اعلام نرخ تورم سالانه ۳۱‌درصدی، دولت دهم یکی از آخرین رکوردهای خود را نیز در جهان به ‌ثبت رساند و اثبات کرد می‌تواند جزو یکی از پنج کشور و رتبه اول جهان از نظر نرخ تورم باشد.

با اعلام نرخ تورم سالانه ۳۱‌درصدی، دولت دهم یکی از آخرین رکوردهای خود را نیز در جهان به‌ثبت رساند و اثبات کرد می‌تواند جزو یکی از پنج کشور و رتبه اول جهان از نظر نرخ تورم باشد

تا سال ۲۰۱۲ ما با کشور آفریقایی سودان نزدیک پنج‌درصد از نظر نرخ تورم اختلاف داشتیم اما این خلأ پر شده و هم ‌اکنون تنها نیم‌ درصد با سودان فاصله داریم در واقع، کشور ما پس از بلاروس، سوریه و سودان، چهارمین کشور پر تورم جهان است. در دولت‌های نهم و دهم سه اتفاق پر اهمیت درخصوص نرخ تورم رخ داد. اول تغییر سال پایه محاسبه شاخص، دوم تغییر جدول ضرایب اهمیت توسط بانک مرکزی و سوم انتقال وظیفه ارایه آمار از بانک مرکزی به مرکز آمار.

براساس گزارش مرکز آمار ایران، شاخص قیمت (تورم) خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات در ۱۲ماه منتهی به اردیبهشت ‌ماه نسبت به دوره مشابه سال قبل ۶/۴۹‌درصد، خوراکی‌ها ۲/۴۸‌درصد، نان و غلات ۸/۳۸‌ درصد، گوشت قرمز و سفید و فرآورده‌های آن‌ها ۸/۵۲‌ درصد، شیر، پنیر و تخم‌مرغ  ۸/۵۱‌ درصد، روغن‌ها و چربی‌ها ۹/۴۷‌ درصد، مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها ۷/۱۷‌ درصد، مسکن ۶/۱۸‌ درصد، اجاره ۴/۱۸‌ درصد، بهداشت و درمان ۶/۲۴‌ درصد و حمل‌ونقل ۶/۲۷‌ درصد اعلام شده است.

2013079-kooche-Roshanak3

شاخص کل قیمت کالا‌ها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری براساس سال پایه ۹۰ در فروردین ‌ماه سال ۹۲ معادل ۸/۲۹‌ درصد، اسفند ماه ۹۱ معادل ۶/۲۸‌ درصد، بهمن‌ ماه ۴/۲۷‌ درصد، دی ‌ماه ۳/۲۶‌ درصد، آذر ماه  ۶/۲۵‌درصد، آبان ماه ۱/۲۵‌ درصد، مهر ‌ماه ۸/۲۴‌ درصد، شهریور ماه ۷/۲۴‌ درصد، مرداد ۱/۲۵‌ درصد، تیر ۵/۲۵‌ درصد، خرداد ۸/۲۵‌ درصد، اردیبهشت ۳/۲۶‌ درصد و فروردین‌ ماه سال گذشته معادل ۵/۲۶‌ درصد بود.

گفتنی است «محمود بهمنی» رییس بانک مرکزی ایران، خرداد ماه گذشته در همایش سالانه سیاست‌های پولی و ارزی ابراز داشت: «در پایان سال گذشته تورم متناسب با رشد نقدینگی در رقم ۳۰. ۵ درصد مهار شد اما این رقم بسیار بالاست. بانک مرکزی سعی کرد نرخ تورم را کاهش دهد اما توانمان تا این حد اجازه داد».

کار‌شناسان می‌گویند بخشی از رشد سریع تورم فعلی به افزایش نقدینگی بر می‌گردد که بخش عمده‌ای از آن را دولت با فروش نفت خام و تبدیل دلارهای نفتی به ریال ایجاد کرده است



 

کار‌شناسان می‌گویند بخشی از رشد سریع تورم فعلی به افزایش نقدینگی بر می‌گردد که بخش عمده‌ای از آن را دولت با فروش نفت خام و تبدیل دلارهای نفتی به ریال ایجاد کرده است.

رشد نقدینگی در ماه‌های اخیر به مرز ۴۰ درصد رسیده، بنابراین بانک مرکزی برای کنترل نقدینگی «۴۱ هزار میلیارد ریال اوراق مشارکت منتشر کرد» و «۹۵ هزار میلیارد ریال از بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی را کاهش» داده است.

 «محمود بهمنی» گرانی کالاهای اساسی را با افزایش نرخ ارز مرتبط ندانست و گفت: «گرانی کالاهای اساسی که هم اکنون شاهد آن هستیم، ناشی از ارز مبادله‌ای نیست، چرا که هنوز کالاهایی که با ارز مبادله‌ای ثبت سفارش کرده‌اند وارد کشور نشده است و تمام کالاهای موجود با ارز مرجع وارد شده است».

رشد شتابان تورم فشار زیادی بر اقتصاد ایران وارد کرده است به گونه‌ای که قیمت‌ها به سرعت در حال افزایش است و از سوی دیگر به دلیل محدودیت‌های مالی و تجاری، دولت قادر نیست برای کنترل قیمت‌ها همانند گذشته کالا وارد کند.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , ,