شهره شعشعانی / رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
دونالد بارتِلُمی (Donald Barthelme) در ٧ آوریل ١٩٣١ در فیلادلفیا به دنیا آمد. این نویسنده طنز پرداز و پست مدرن آمریکایی سالها به عنوان خبرنگار برای روزنامه هوستون پست کار میکرد، از ١٩۶١ تا ١٩۶٢ مدیر موزه هنرهای معاصر در هوستون شد. او از بنیانگذاران «مجله فیکشن» و نیز یکی از بنیانگذاران اصلی رشته «داستان نویسی» در دانشگاه هوستون بود.
داستانهای کوتاه بارتِلُمی اغلب فوقالعاده جمع و جور هستند (سبکی که گاه به نام »داستان کوتاه کوتاه»،«داستان فلش،»یا «داستان ناگهانی» خوانده میشود)، این گونه آثار اغلب تنها بر روی حادثه تمرکز دارند و نه روایتهایی کامل. با این حال، داستانهای طولانیتری با روایت سنتیتر نیز در کارنامه خود دارد. دونالد بارتِلُمی نویسنده مکاشفات کوچک از روابطی عجیب و غریب است که ضمنن ظاهری منطقی دارند و آنها را به شیوهای ارائه میدهد که منحصر به فرد است و غالبن به یک دوره یا تاریخ ویژهای تعلق ندارد.
در «کُلبی…» بارتِلُمی تلاش میکند نشان دهد که چگونه انسان میتواند با ارائه دلیل پوچی چون “او شورش را در آورده” غیر انسانی عمل کند و با استفاده از این طرح به معظلی عمیقتر نقب میزند، این که چگونه مردم گاهی اوقات میتوانند اجازه دهند احساساتشان سد راه اعمال نیک شود. کُلبی دوستانش را عصبانی کرده و دوستانش توجیه میکنند که بنابراین حق دارند به او آسیب برسانند.
بارتِلُمی در ٢٣ ژوئیه ١٩٨٩ از سرطان حنجره درگذشت.
داستان «بعضی از ما به دوستمان کُلبی هشدار داده بودیم» توسط مهرشید متولی به فارسی ترجمه شده است.
موسیقی متن:
Chopin, Prelude no. 2 in A Minor
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»