Saturday, 18 July 2015
27 September 2023
قصه‌های ما، از رویا تا واقعیت

«موسیو رز – بخش اول»

2015 February 01

شهره شعشعانی / رادیو کوچه

فایل صوتی را از اینجا بشنوید

 

فایل را از این جا دانلود کنید

سال میلادی ٢٠١۵ مصادف است با هفتادمین سال پایان جنگ جهانی دوم. به همین مناسبت در طول این سال داستان‌هایی در ارتباط با این دوران یا از نویسندگانی که در این دوره می‌زیستند خواهیم خواند.

آیرین نمیروفسکی (Irène Némirovsky) نویسنده‌ یهودی-روسی که در جوانی به مذهب مسیحیت گروید، در ٢۴ فوریه ١٩٠٣ به دنیا آمد، هر چند بیشتر عمر کوتاه خود را در فرانسه گذراند و آثارش را به زبان فرانسه نوشت. پدر نمیروفسکی بانک‌دار بود. در سال ١٩١٧ هم زمان با شروع انقلاب روسیه خانواده نمیروفسکی به فنلاند گریختند و در ١٩١٨ آیرین به فرانسه فرستاده شد و در همان جا نیز در هجده سالگی دوره تحصیلات عالیه خود را در دانشگاه سوربن آغاز کرد.

در سال ١٩٢۶ با میخائیل اپستین که او نیز هم چون پدرش بانک دار بود ازدواج کرد که ثمره‌ی آن دو فرزند دختر بودند. در سال ١٩٢٩ رمان دیوید گلدر (David Golder ) و در سال ١٩٣٠ رمان مجلس رقص (Le Bal) را به چاپ رساند. نمیروفسکی با وجودی که به عنوان نویسنده‌ای معتبر- حتی از سوی بعضی نویسندگان ضد یهودی مثل روبر براسییاک (Robert Brasillach)- شناخته می‌شد، اما درخواست تابعیتش در سال ١٩٣٨ از سوی فرانسه رد شد.

31Jan2015-Ghesseha-Shohreh-Rose-1

سرانجام در سال ١٩۴٠ شوهر نمیروفسکی دیگر نتوانست به کار در بانک ادامه دهد و – به دلیل اصلیت مذهب‌یهودی‌رمان‌های خود او نیز از چاپ بازماندند. در ١٣ جولای ١٩۴٢ نمیروفسکی که تنها ٣٩ سال داشت به عنوان «فردی بی وطن با اصلیت یهودی» توسط پلیس دولت ویشی فرانسه دستگیر شد و در ١٧ جولای همان سال به اردوگاه آشویتس فرستاده شد و یک ماه بعد از بیماری تیفوس درگذشت. شوهر نمیروفسکی نیز در ۶ نوامبر ١٩۴٢ به آشویتس فرستاده شد که به محض ورود به اتاق گاز فرستاده شد.

شهرت امروز نمیروفسکی بیش از هر اثر دیگرش به خاطر رمان نیمه تمام «سوئیت فرانسوی» است، رمانی  که تنها در سال ٢٠٠۴ برای نخستین بار در فرانسه به چاپ رسید. دفترچه‌های حاوی این رمان سال‌ها نزد دخترش حفظ شده بود و تنها در سال ١٩٩٨ مورد بررسی قرار گرفت.

داستان کوتاه موسیو رز که در دو بخش طی دو هفته متوالی خوانده می شود روایت زنده‌ای از ترک پاریس هم‌زمان با اشغال ارتش آلمان در اوایل ژوئن سال ١٩۴٠ است.

موسیقی متن:

Schubert, Sonate pour Piano D. 959

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|

TAGS: , , , , , , , , ,