اکرم اسدی / رادیو کوچه
روز ۲۱ فوریه از طرف یونسکو به عنوان روز جهانی زبان مادری نامگذاری شدهاست. نامگذاری این روز در کنفرانس عمومی یونسکو در سال ۱۹۹۹ به منظور کمک به تنوع زبانی و فرهنگی انجام شدهاست. مجمع عمومی سازمان ملل متحد نیز به دلیل اهمیت زیاد آن، سال ۲۰۰۸ را سال جهانی زبانها اعلام کرد.
در سال ۱۹۵۲ دانشجویان دانشگاههای مختلف شهر داکا پایتخت امروزی کشور بنگلادش که در آن زمان پاکستان شرقی نامیده میشد و هنوز مستقل نشده بود، از جمله دانشجویان دانشگاه داکا و دانشکده پزشکی آن تلاش جهت ملی کردن زبان بنگالی به عنوان دومین زبان پاکستان (در کنار زبان اردو) تظاهرات مسالمتآمیزی در این شهر براه انداختند. به دنبال این حرکت دانشجویان، پلیس به آنها تیر اندازی کرده عدهای از آنها را کشت.
بعد از استقلال بنگلادش از پاکستان و به درخواست این کشور، برای اولین بار سازمان یونسکو در ۱۷ نوامبر سال ۱۹۹۹ روز ۲۱ نوامبر را روز جهانی زبان مادری نامید.
در ترکیه نیز که از آغاز تاسیس آن کشور بعد از فروپاشی امپراطوری عثمانی در سال ۱۹۲۳تا چند سال اخیر حتا صحبت کردن به زبان مادری برای کردهای آن کشور جرم محسوب میشد. امسال علاوه بر مناطق کردنشین آن کشور دانشجویان کرد و ساکنین کرد مناطق دیگر ترکیه نیز روز جهانی زبان مادری را گرامی داشتند. در شهر اسکیشهیر ترکیه نیز مراسم روز ٢١ فوریه (روز جهانی زبان مادری) در آن شهر برگزار شد.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
TAGS: اسکی شهیر, اکرم اسدی, ترکیه, رادیو کوچه, روز جهانی زبان مادری, زبان مادری, عکس ها, گزارش, ویترین