مسیب سروندی – الهام رحیم زاده / رادیو کوچه
مردم و جوانان ما باید بدانند که دشمنان ما از یک مساله جزیی و حوادثی که در هر شهر و ساختمانی ممکن است اتفاق بیافتد دنبال این هستند که افکار عمومی را جریحهدار و آن را به یک مساله اساسی تبدیل کنند و همین امر دلیلی است تا برای جلوگیری از این حرکت دشمن، نرم افزارهای ارتباطی را فیلتر کنیم. برنامه استاتوس این هفته با همین خبر آغاز خواهد شد.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
خبر تنوری
«نرمافزارهای ارتباطی تلفن همراه فیلتر میشوند»
به نظرم میرسد که مردم و جوانان ما باید بدانند که دشمنان ما از یک مساله جزیی و حوادثی که در هر شهر و ساختمانی ممکن است اتفاق بیافتد دنبال این هستند که افکار عمومی را جریحهدار و آن را به یک مساله اساسی تبدیل کنند.
به گزارش پارسینه، حجتالاسلام «سیدابراهیم رییسی» در حاشیه همایش سراسری قضات دادسرای عمومی و انقلاب تهران درباره آخرین وضعیت پرونده حادثه مهاباد گفت: در مهاباد حادثهای اتفاق افتاد که دادستان این شهر و دادگستری استان و همچنین دستگاه انتظامی و امنیتی کار را به لحظه دنبال کردند اما نکتهای که در رابطه با قضیه مهاباد وجود دارد این است که حادثهای اتفاق افتاد و بلافاصله دشمنان بعد از این حادثه در آن دمیدند. ماهوارهها و شبکهها در فضای مجازی در رابطه با تحریک احساسات مردم اقدام کردند و با اشاعه دروغ مطالبی را گفتند که چه نسبت به اصل وقوع و چه نسبت به مسایل بعدی صحت ندارد و آن را به یک بحران شهری تبدیل کردند.
وی افزود: به نظرم میرسد که مردم و جوانان ما باید بدانند که دشمنان ما از یک مساله جزیی و حوادثی که در هر شهر و ساختمانی ممکن است اتفاق بیافتد دنبال این هستند که افکار عمومی را جریحهدار و آن را به یک مساله اساسی تبدیل کنند.
وی گفت: البته این به معنای برخورد نکردن نیست، چنانچه متهمین این قضیه شناسایی شدند، ولی تبدیل کردن آن به یک بحران شهری کار شبکههای ضدانقلاب در فضای مجازی و ماهوارههاست.
دادستان کل کشور افزود: البته من باید از مردم هشیار مهاباد تشکر کنم که در مقابل فتنهای که شبکههای ضدانقلاب ایجاد کردند با هشیاری و بصیرت توانستند این قضیه را مهار و امنیت شهر را به طور کامل برقرار کنند.
وی با بیان اینکه حتمن بنا داریم با مسببین این حادثه برخورد کنیم گفت: افرادی در این رابطه بازداشت شدند و نتیجه قضیه از طریق سخنگوی قوه قضاییه به اطلاع عموم خواهد رسید.
وی در پاسخ به سوالی درباره اختلافنظر دولت و قوه قضاییه در خصوص فیلترینگ نرمافزارهای ارتباطی گفت: برای همه ما روشن است که حتمن باید از فناوری اطلاعات و فضای ارتباطی در جهت تسهیل امور و علم و فناوری استفاده کنیم. اما در مقابل این استفاده به حق برخی بدخواهان زمینه را برای القای شبهه، فساد، تهدید امنیت روانی و خانوادگی ایجاد کردند.
رییسی با بیان اینکه فضای سایبر باید از هرگونه ناامنی مصون باشد گفت: اگر ما بارها در این خصوص تاکید کردهایم به خاطر اهمیت موضوع بوده است. امروز مدیریت فضای مجازی یک ضرورت اجتنابناپذیر است که دولت محترم باید در این رابطه پیشقدم شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا فیلترینگ این نرم افزارها انجام میشود؟ گفت: ما دنبال این موضوع هستیم و تاکید هم کردهایم اما ارادهای که در عمل خود را نشان دهد را شاهد نبودیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره اقدامات دستگاه قضایی در زمینه برگزاری انتخابات مجلس گفت: من به دستاندرکاران، مجریان، ناظران، کاندیداها و طرفداران آنها توصیه به رعایت اخلاق و قانونمداری دارم. کشور ما کشور انتخابات است و اگر همه خود را موظف به اجرای قانون بدانند این امر میتواند یک انتخابات آرام، پرنشاط و قانونمند را رقم بزند اما اگر خدایی نکرده کسی به خود اجازه بدهد حریم قانون و اخلاق را زیر پا بگذارد اولین متضرر خود او خواهد بود.
دادستان کل کشور گفت: اگر اخلاق و قانون رعایت شود سر و کار کسی به قوه قضاییه نخواهد افتاد و برای خود ما نیز بهتر است که پروندهای در این رابطه تشکیل نشود.
سوتی هفته
«چرا در اسلام ازدواج موقت و تعدد زوجات تجویز شده است»
یادآورى این نکته بىفایده نیست که ما مدعى نیستیم تمام حکمتهاى ازدواج موقت و تعدد زوجات (یا دیگر احکام الاهى) همین مواردى است که مىفهمیم. چه بسا دهها حکمت دیگر در این حکم باشد که ما از آنها آگاهى نداریم
به گزارش پارسینه، آیتاله «مصباح یزدی»، در جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 209 مینویسد:
چرا در اسلام ازدواج موقت و تعدد زوجات تجویز شده است؟ آیا این احکام تبعیض و خلاف حقوق زن نیست؟
همانطور که مىدانید، ازدواج شرعى در اسلام دو صورت دارد:
الف. ازدواج دائم و مادامالعمر: یعنى زن و مرد تصمیم گرفته باشند تا زمانى که در قید حیاتند، زندگى مشترک داشته باشند که البته اصل در ازداوج هم دوام است.
ب. ازدواج موقت و محدود به زمانى خاص، مصالح ازدواج موقت بسیار است که به برخى از آن مىتوان پى برد؛ از جمله:
١- زن در ایام قاعدگى که در هر ماه، چندین روز را در بر مىگیرد، به کلى فاقد آمادگى براى مقاربت است؛ حال آن که مرد دائم این آمادگى را دارد.
٢- زن در دوران باردارى و حتا اغلب در دوران شیردهى نمىتواند آبستن شود؛ در صورتى که مرد، چه بسا خواهان فرزند دیگرى باشد؛ افزون بر اینکه زن در این مدت میل جنسى چندانى هم ندارد.
٣- زن یا مرد ممکن است براى تحصیل علم، تجارت یا هر مقصود دیگرى، مدتى در شهر یا کشورى غیر از محل اقامت دائم خود مجبور به زندگى باشد. در این حال، شوهرى که زنش به مسافرت رفته است یا مردى که خود در شهر یا کشور بیگانه زندگى مىکند، نیاز به همسر دارد.
۴- در ازدواج دائم، هزینه زندگى زن به عهده شوهر است و ممکن است مردى توان مالى براى پرداخت مخارج همسر را نداشته باشد.
۵- ممکن است قوت غریزه جنسى در مردى چنان باشد که با یک زن ارضا نشود؛ پس ازدواج موقت، مصالح فراوانى دارد و هرگاه مرد یا زنى به هر دلیلى نتواند ازدواج دائم کند و فشار غریزه جنسى او نیز به حدى باشد که عدم ارضاى آن سبب ناهنجارىهاى جسمى یا روحى یا معصیت شود، ازدواج منقطع، یگانه راه چاره است.
۶- در برههاى از زمان، مصالح اجتماعى یا فردى جامعه یا شخص ایجاب کند که تکثیر نفوس، آهنگ سریعترى بگیرد در اینصورت، اگر هر مردى به یک همسر بسنده کند، غرض پیشین حاصل نخواهد شد.
٧- امکان دارد در بعضى مقاطع تاریخى، تعداد دختران و زنان آماده ازدواج جامعه بیش از تعداد مردان باشد. در چنین مواردى، منع تعدد زوجها نتیجهاى جز رواج فحشا و دیگر مفاسد اجتماعى مترتب بر آن نخواهد داشت و در حقیقت، حق ازدواج برخى از زنان پایمال خواهد شد. با این حال، در اسلام هیچگاه به مردى تکلیف نمىکنند که بیش از یک زن بگیرد و در عمل نیز از ظهور اسلام تا کنون، در همه جوامع، اکثریت قریب به اتفاق مردان (چه مسلمان و چه غیر مسلمان) تک همسر بودهاند و هستند؛ ولى به هرحال، واقعبینى، انصاف و تفاوتهاى زن و مرد اقتض مىکند که براى اوضاع و احوال خاص نیز چاره اى اندیشیده شود. در ضمن روشن شد که در این احکام، مساله تبعیض جنسى و نفى حقوق زنان در میان است.
با توجه به مصالح ذکر شده (غیر از بند ۴) و بعضى دیگر از فواید، ازدواج دائم به یکبار محدود نشده است؛ بلکه به مرد اجازه داده شده است که با قیود و شرایط خاصى از جمله رعایت عدالت، در یک زمان تا چهار زن دائم هم داشته باشد.
حوادث
«پلیس تهران به مستی ۲ جوان پایان داد»
تعقیب و گریز در محدوده خاوران و حملهور شدن به پلیس با شیشههای شکسته مشروب نتوانست دو جوان مست را از چنگال پلیس برهاند و در نهایت شلیک تیر پلیس به مستی «سامان» و «عابد» پایان داد.
سرگرد «منصور حشمتیان»، رییس کلانتری ١٣٢ نبرد در گفتوگو با خبرنگار انتظامی فارس اظهار داشت: ساعت ٢٣:٢٠ واحد ضربت سرکلانتری ششم پلیس پایتخت در حین گشتزنی در محدوده خاوران به یک دستگاه خودرو پراید نقرهای مشکوک شده که به محض نزدیک شدن به خودرو بلافاصله سرنشینان خودرو سوار بر خودرو مذکور شده و محل را ترک کردند.
رییس کلانتری ١٣٢ نبرد تصریح کرد: در ادامه ماموران اقدام به تعقیب و گریز کرده و خودرو نامبرده را که از خیابان خاوران به سمت اتابک و نبرد به سمت مالک اشتر رفته و سپس با دور زدن در مسیر ذکر شده مجددن به سمت خاوران برگشت را در ترافیک متوقف کردند.
این مقام انتظامی ادامه داد: یکی از متهمان به محض توقف، از خودرو پیاده شد و پس از باز کردن در صندوق عقب اقدام به شکستن چندین شیشه مشروب (که در صندوق عقب خودرو جاسازی کرده بودند) کرد و با شیشه شکسته به سمت ماموران حملهور شد.
سرگرد حشمتیان ادامه داد: بلافاصله ماموران با رعایت قانون به کارگیری سلاح اقدام به شلیک سه عدد تیر هوایی کردند و در حالی که متهم قصد درگیری با ماموران را داشت و در حال یورش بردن به سمت ماموران بود تیر چهارم به سمت پای راننده شلیک کردند که تیر به ساق پای چپ وی اصابت کرده و زمینگیر شد.
رییس کلانتری ١٣٢ نبرد افزود: بلافاصله با هماهنگی مرکز کلانتری، شرور زخمی توسط اورژانس به بیمارستان انتقال داده شد.
وی گفت: در حین بازرسی از خودرو از قسمت زیر پای راننده مقدار ۴ گرم و ۶٠ سانت مواد مخدر از نوع شیشه با لفافه کشف و ضبط شد که در ادامه متهمان به نامهای «سامان» و شرور مصدوم به هویت «عابد» که در حال مستی بودند بعد از تشکیل پرونده جهت سیر مراحل قانونی در اختیار مقام قضایی قرار گرفتند.
یادی از تاریخ
«تاریخچه ساعت»
ساعت وسیلهای برای اندازهگیری زمان است. ساعت با فرم نوینش (24 ساعتی) حداقل از قرن پانزدهم مورد استفاده است.
حدود شش قرن قبل از میلاد، بابلیها «در عصر امپراطوری دوم» چند مورد ابداعی از خود به جای گذاشتهاند که امروزه نیز مورد استفاده کلیه کشورهاست. مرسوم داشتن هفت روز هفته و تعیین عدد پایه ۶٠ برای ساعت، از یادگارهای بابلیها به شمار میرود. بابلیها عقیده داشتند چون عدد ۶٠ به اعداد ١ ، ٢ ، ٣ ، ۵ ، ۶ ، ١٠ ، ١۵ ، ٢٠ ، ٣٠ قابل تقسیم است لذا، این عدد را پایه در نظر گرفته و مبنای تقسیمبندی ساعت قرار دادند . همچنین تقسیمبندی دایره به ٣۶٠ درجه «مضربی از ۶٠» از کارهای بابلیها میباشد .
بهطور معمول رسم بر این است که مورخان در اینگونه موارد به قدیمیترین نظریات موجود از مورخان تاریخ چون «هردوت» استناد میکنند، هردوت در اینباره نیز مکتوبهای دارد که در آن به تاریخ ساخت یک نوع ساعت به نام «ساعت آفتابی» اشاره کرده و نوشته است: قدمت این ساعتها به پنج هزار سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد.
او ساخت اینگونه وسایل را به سومریها و کلدانیها نسبت میدهد، اقوامی که در بینالنهرین میزیستهاند. بر اساس مدارک موجود در موزه ساعتشناسی لندن، نخستین کسی که به محاسبات نظری ساعتهای آفتابی توجه کرد و باعث رواج آن شد، «آنکسیماندر» از اهالی ملطیه یونان در قرن ششم پیش از میلاد مسیح بود. در این دوران ساعتهای آفتابی در نقاط مختلف امپراطوری یونان گسترش یافت. خارج از تمدن یونان باستان نیز حدود ۳۴۰ سال پیش از میلاد، یک ستارهشناس کلدانی به نام «بروسوس» نیز نخستین ساعت آفتابی کروی را طراحی کرد، در این ساعت آفتابی شاخص جذاب درون نیمکرهای واقع شده بود که علاوه بر نشان دادن زمان، بر حسب یک تقسیمبندی دوازده ساعته طول روز، بلندی سایه و نیز فصلها را مشخص میکرد.
سومریها این نوع ساعت را گسترش دادند و نخستین ساعتهای آفتابی عمودی را ساختند که یک شاخص عمودی سایهای بر صفحه آن میانداخت و تقسیمبندی آن سایه، نشانههایی از عبور ساعتهای روز بود.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که بیشتر ساعتهای آفتابی معمولی، زمان ظاهری خورشیدی را نشان میدهند و این زمان با زمانی که در ساعتهای رایج میخوانیم، کمی فرق دارد و در طول سال تا حدود ۱۵ دقیقه جابهجا میشود. این ساعتها تنها چهار روز در طول سال با ساعتهای مکانیکی مطابقت دارد (روزهایی مثل ۱۶ آوریل، ۱۴ ژوئن).
ساعت آبی، اختراع ایرانیان
ساخت ساعتهای آفتابی و ساعتهای آبی نشانگر این است که بشر همیشه سعی میکرده برای تعیین اوقات زندگی خود از عناصر طبیعت مثل آب، آفتاب، باد، خاک، گیاه و امثال آن بهرهبرداری کند.
«کالینستنس» مورخ یونانی که در لشکرکشی قوای اسکندر مقدونی به ایران به عنوان گزارشگر وقایع جنگی همراه اسکندر بوده است و رویدادهای روزانه و مشاهداتش را به طور منظم مینوشته در یادداشتی آورده است: در اینجا (ایران آن روزگار) در دهکدهها آب را بر حسب نوبت به کشاورزان برای زراعت میدهند.
این مورخ یونانی در ادامه یادداشت خود که بعدها با محاسبات تقویمی معلوم شد متعلق به سپتامبر ۳۲۶ سال پیش میلاد مسیح بوده، اضافه کرده است:
یک فرد از میان آنان انتخاب میشود تا بر زمان نوبتبندی آب نظارت داشته باشد، این فرد در کنار نهر اصلی آب و محل انشعاب آب (بریجهها) بر سکویی نشسته و ظرفی فلزی را که سوراخ بسیار ریزی در بدنه آن تعبیه شده است در ظرفی بزرگتر و پر از آب قرار میدهد که پس از پر شدن ظرف کوچک (یک یا چند بار) که به آهستگی و بر اساس محاسبات قبلی انجام میشود، آب را قطع و آن را به طرف جوی دیگر کشاورز روانه میکند و این کار دایمی است و این وسیله را ساعت آبی گویند و از نزاع کشاورزان بر سر توزیع آب جلوگیری میکند.
البته برخی از منابع رسمی هم خبر میدهند که هنوز استفاده از این نوع ساعت آبی در منطقهای به نام «کاخک» در جنوبیترین بخش خراسان رضوی رایج است و به آنها ساعت فنجان نیز میگویند. این سند مورخ یونانی بیانگر این است که ایرانیان از دیرباز به وقت و شمارش آن توسط ساعت اعتقاد خاصی داشتهاند و به نوعی آن را حلال بسیاری از مشکلات خود میدانستهاند.
ساعت سایهای
مصریان قدیم ساعتی ساختند که به آن ساعت سایهای میگفتند. این ساعت به گونهای بود که سایه قطعهای چوب عمودی بر روی یک قطعه چوب افقی میافتاد و زمان را با آن اندازه میگرفتند.
ساعت آبی
ساعت آبی نیز توسط مصریان اختراع شد. در این نوع ساعت، از جریان یک نواخت آب استفاده میشده، به این ترتیب که داخل ظرف مدرج سوراخدار را با آب پر میکردند که آب قطره قطره از سوراخ کوچک میچکیده و با توجه به مقدار آب خروجی، زمان تا حدودی معلوم می شده است.
ساعت شنی
ساعت شنی یا ماسهای از دو حباب شیشهای چسبیده به هم تشکیل میشده که میان آن، سوراخ باریکی برای رد شدن شن یا ماسه تعبیه میکردند تا شنها به تدریج از حباب بالا به حباب پایین جمع شود. بعد ظرف را وارونه میکردند و همان عمل تکرار میشد. با معلوم شدن تعداد دفعات جابهجا شده شنها در حبابها، حدود تقریبی زمان مشخص میگردید.
ساعت شمع
در این نوع ساعت، بدنه شمع مدرج میشد و با سوختن شمع و کوتاه شدن آن زمان را محاسبه میکردند.
ساعت آفتابی
حضور خورشید در آسمان و تکرار روز و شب اندیشه ساخت نخستین ابزار برای سنجش زمان را در انسان ایجاد کرد و به این ترتیب ساعتهای آفتابی به عنوان اولین ساعتها ساخته شد و با درک بهتر انسان از کارایی کره آسمانی پیشرفت بیشتری کرد.
استاتوس
در آیتم پایانی برنامه این هفته از شما درخواست داریم تا در خصوص قطع نرم افزارهای ارتباطی اینترنتی در ایران نظر خود را بنویسید که آیا مانند همیشه، فشار برخی از سران ایرانی در جلوگیری از امری منجر بر بیشتر پیگیر شدن مردم در همان راستا نخواهد شد؟ اتفاقی که بارها در ایران شاهد آن بودیم و ماهواره، حجاب از همان دسته هستند.
مطلب قبلی این مجموعه
ارسال احضاریه مالیاتی برای مهآفرید خسروی با وجود اعدام وی در سال گذشته
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»