مسیب سروندی – الهام رحیمزاده / رادیو کوچه
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
میخواهند با جوسازی در رسانهها معترضین و رهبری را مقصر شکست مذاکرات معرفی کنند، بنزین را گران کردند تا مردم تحت فشار قرار گیرند و به هر تفاوقی تن دهند. برنامه این هفته استاتوس با خبری در خصوص گرانی در بازار ایران که بلافاصله پس از گرانی بنزین در کشور به وقوع پیوست آغاز خواهد شد و در ادامه به اظهارات «مهدی طائب» در خصوص شکست مذاکرات هستهای خواهیم پرداخت.
خبر تنوری
«واکنش خردهفروشان و عمدهفروشان به گرانی بنزین»
با افزایش رسمی قیمت بنزین، برخی فروشندگان میگویند که شرکتهای پخش به بهانه افزایش قیمت سوخت، کرایه حمل را افزایش دادهاند و عمدهفروشان هم در فروش دست به عصا شدهاند و معتقدند شاید گرانی در راه باشد.
به گزارش مهر، اگر چه تنها یک روز است که به صورت رسمی، افزایش قیمت بنزین از سوی دولت اعلام شده است اما بازار پیش از موعد، گویا منتظر چنین تغییر قیمتی بودهاند.
فروشندگان میگویند که از چند روز پیش منتظر تغییرات قیمتی بودهاند و شواهد رفتاری توزیعکنندگان کالای کارخانجات در بازار، این موضوع را پیشاپیش نوید میدادند در حالی که همینطور هم شده و اگر سری به عمدهفروشان مولوی بزنیم و از مغازههای خردهفروشی سوالی بکنیم، متوجه تغییرات رفتاریشان میشویم.
عمدهفروشان مولوی البته روایتی متفاوت از گرانی بنزین دارند. آنان میگویند پیشبینی آینده بازار اکنون برایشان سخت شده است و نمیدانند که برخورد آینده تولیدکنندگان در رابطه با قیمت کالاها، چه خواهد بود. از سوی دیگر، مشکل رکود در بازار را دارند و بنابراین میخواهند که اجناسشان را هر چه سریعتر بفروشند و راه خرید کالاهای جدید را در پیش گیرند.
اما روایت خردهفروشان هم شنیدنی است. آنان میگویند شرکتهای پخش کالا که در گذشته کالاها را به صورت رایگان در اختیار آنها قرار میدادند، صحبت از این میکنند که با گرانی رسمی بنزین از یک سو، برداشته شدن سهمیهها و زمزمه برداشته شدن سهمیه بنزین بر اساس پیمایش و موارد دیگر، دیگر حمل کالا را به صورت رایگان انجام نخواهند داد و همین امر، ممکن است برخی افزایش قیمتها را برای فروشندگان خردهفروش در بازار به دنبال داشته باشد.
یکی از سوپرمارکتداران در گفتوگو با مهر میگوید: امروز برخی رانندگان و توزیعکنندگان کالا صحبت از افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی قیمت حمل کالا میکردند و میگفتند که اگر چه افزایش قیمت رسمی بنزین تازه صورت گرفته است، اما در میان تولیدکنندگان صحبت از این است که حمل بار به عهده خود مغازه دار باشد یا حداقل، از برخی اشانتیونهایی که به فروشندگان کالا داده میشد، خودداری شود.
یکی دیگر از سوپرمارکتداران در این رابطه میگوید: اگر قرار باشد که کرایه حمل بار از سوی خود خردهفروشان تامین شود، به طور قطع سوپرمارکتداران به سراغ اجناسی خواهند رفت که حاشیه سود بیشتری برایشان داشته باشد، به این معنا که برندهایی را برای فروش به مغازه خود میآورند که شاید سودآوری بیشتری برایشان داشته باشد.
او میافزاید: گرانی بنزین به صورت همهجانبه بر روی کار خردهفروشان تاثیرگذار است، به این معنا که به طور قطع، کرایه و اجارهبهای مغازهها بالا میرود و همین امر، مشکلات زیادی را ایجاد میکند، چرا که دیگر نسیهفروشی صورت نمیگیرد و به هر حال، مردم در خرید کالاها به صورت نسیه، در مضیقه قرار میگیرند.
اما عمدهفروشان مولوی هم روایت دیگری از وضعیت کالاها بعد از گرانی بنزین دارند. یکی از آنها میگوید: برخی از عمدهفروشانی که به لحاظ مالی وضعیت مناسبتری داشته و نیاز فوری به نقدینگی ندارند، برای فروش کالاهایشان دست نگه داشتهاند و در زمزمههای درگوشی که با هم دارند، صحبت از این میکنند که در فروش اجناس به مشتریان غیرثابتشان، دست به عصا راه بروند تا ببیند که آینده قیمتی و موافقت دولت با درخواستهای افزایش قیمت چه میشود.
وی میافزاید: البته در این میان هستند تولیدکنندگانی که خواستار فروش جنس خود به صورت علیالحساب شدهاند؛ یعنی اینکه اگر تغییر قیمتی داشت آن را در زمان تحویل کالاهایی که در هفتههای گذشته فاکتور شده است، محاسبه کنند؛ البته عمدهفروشان زیر بار این موضوع کمتر میروند و جنس را به قیمت قطعی خریداری میکنند.
یکی دیگر از عمدهفروشان در این رابطه معتقد است که بازار آنقدر کساد است که حتا افزایش قیمت بنزین هم تولیدکنندگان را وادار به افزایش قیمت نخواهد کرد، چرا که خریدار کمتری برای کالاها نسبت به گذشته وجود دارد. حال اگر قرار باشد که افزایش قیمت هم حادث شود، حتمن باید نگران بازار و از دست دادن مشتریان شد.
به هر حال اکنون پرونده درخواستهای تولیدکنندگان برای افزایش قیمت کالاهایشان روی میز دولت قرار دارد که کالاهای اساسی نیز در صدر تقاضاها قرار دارد، بنابراین باید منتظر ماند و دید که آیا دولت در این رابطه به زودی تصمیم خواهد گرفت یا اجازه میدهد که تورم ناشی از افزایش قیمت بنزین، مدتی را سپری کرده و خود را در آمارها نمایان سازد، سپس اقدام به هرگونه موافقت با افزایش قیمت خواهد کرد.
سوتی هفته
«حجتالاسلام مهدی طائب: مذاکرات هستهای شکست خورده»
میخواهند با جوسازی در رسانهها معترضین و رهبری را مقصر شکست مذاکرات معرفی کنند.
به گزارش پارسینه، «حجتالاسلام مهدی طائب»، رییس قرارگاه راهبردی عمار (مخصوص مقابله با جنگ نرم) روز گذشته بعد از درس خارج فقه در پاسخ به سوال یکی از طلاب، که پرسید آیا کفنپوش شدن دست جمعی به نشانه اعتراض به رفتار دولت در مذاکرات را تایید میکنید یا خیر؟ با ادعای اینکه مذاکرات هستهای شکست خورده است، گفت: به نظر من مذاکرات شکست خورده است و دولت و حامیانش به دنبال مقصر میگردند و دلیل اینکه یک شبه بنزین را حذف میکنند یا نان را گران میکنند اعمال فشار بیشتر به مردم به بهانه تحریم و متقاعد کردن مردم به هر نوع توافقی است.
طائب گفت: از طرفی این وضعیت باعث میشود اگر مومنین به مذاکرات اعتراض کنند و توافق هم حاصل نشود، با ایجاد جوسازی در رسانهها معترضین و رهبری را مقصر شکست مذاکرات معرفی میکنند! لذا باید بسیار محتاط و بابصیرت مسئله را پیگیری کرد و رفتارهایی مانند کفن پوشیدن فعلن نابجاست.
حوادث
«تلفات گرمای شدید در هند به هشتصد تن رسید»
شمار قربانیان موج گرما در هند دستکم به هشتصد تن افزایش یافت.
به گزارش ایسنا، بالا رفتن دما در بخشهایی از هند و رسیدن آن به حدود ۵٠ درجه سانتیگراد موجب شد دستکم هشتصد تن جان خود را از دست بدهند.
بیشترین آمار مرگومیر این گرمای کشنده در «تلنگانا» و «آندرا پرادش»، ایالتهای جنوبی هند بوده به طوری که تنها در ایالت آندرا پرادش پانصد و پنجاه و یک تن به دلیل دمای ۵١درجه سانتیگرادی جان باختهاند.
بیمارستانها و مراکز درمانی برای درمان گرمازدگان به حالت آمادهباش درآمدهاند و مقامات محلی این کشور از مردم درخواست کردند از رفتوآمدهای غیرضروری خودداری کرده و میزان فراوانی مایعات بنوشند. همچنین بیشتر قربانیان از میان افرادی هستند که در معرض تابش مستقیم خورشید قرار داشتهاند و معمولن بالای ۵٠ سال بودند.
به گزارش دیلی استار، بالا رفتن دمای هوا در این کشور باعث شده سطح جادهها بر اثر حرارت آب شود و خطوط عابر پیاده در آسفالت ذوب شود.
یادی از تاریخ
«قدیمیترین و باارزشترین اشیای باستانی ایران»
در حدود سال ۱۲۸۵ خورشیدی (۱۸۷۹-۱۸۸۲) به هنگام کاوشها در بابِل در میان رودان (بینالنهرین) «هرمز رسام» باستانشناس ایرانی، یک استوانه سفالین کوچک از گل پخته (۲۳ سانتیمتر)، یافت، که شامل یک نوشته از کوروش بزرگ بود.
جنس این استوانه از گل رس است، ۲۳ سانتیمتر طول و ۱۱ سانتیمتر عرض دارد و در حدود چهل خط به زبان آکادی و به خط میخی بابلی نوشته شده است.
بررسیها نشان داد که نوشته استوانه مربوط به سال ۵۳۹ (پ.م) از سوی کوروش بزرگ پس از شکست بختالنصر و گشوده شدن شهر بابل، نوشته شده است و به عنوان سنگ بنای یادبودی در شهر بابل قرار داده شده است. استوانه یافت شده در موزه بریتانیا در شهر لندن نگهداری میشود.
از سوی دیگر در سالهای کنونی آشکار شد که بخشی از یک لوحه استوانهای که آن را از آن پادشاه بابل میدانستند، پارهای از استوانه کوروش بزرگ است که از سطرهای ۳۶ تا ۴۳ آن میباشد. از اینرو این قسمت که در دانشگاه ییل(Yale) آمریکا نگهداری میشد، به موزه لندن گسیل و به استوانه اصلی پیوست گردید.
کوروش بزرگ بعد از خاتمه زمستان در اولین روز بهار، در بابل تاجگذاری کرد.
شرح کامل تاجگذاری کوروش و حوادث آن دوران، به صورت مفصل توسط «گزنفون» سردار و مرد جنگی و فیلسوف و مورخ یونانی ظبط و بیان شده است .
کوروش بعد از تاجگذاری، در معبد مردوک خدای بزرگ بابل، منشور آزادی نوع بشر را قرائت نمود .
متن سخنرانی و کتبیه کوروش تا این اواخر نامعلوم بود. تا اینکه اکتشافات در بینالنهرین از ویرانه قدیم شهر «اور» کتبیهای به دست آمد و بعد از ترجمه معلوم شد، همان متن منشور آزادی نوع بشر، کوروش میباشد.
این لوح در حال حاضر یکی از با ارزشترین اشیای تاریخی است که در موزه بریتانیا از آن نگهداری میشود.
فرمان حقوق بشر کوروش یا استوانه کوروش، به عنوان کهنترین سند کتبی از دادگستری و مراعات حقوق بشر در تاریخ و مایه مباهات و سرافرازی ایرانیان یاد میشود. کوروش، موسس پادشاهی ایران و آغازگر سلسله هخامنشیان، پس از تسخیر بابل اعلام عفو عمومی داد؛ ادیان بومی را آزاد اعلام کرد؛ برای جلب محبت مردم میانرودان (بینالنهرین) و آموزش همزیستی عقیدتی به انسانها، مردوخ که کهنترین خدای بابل بود را به رسمیت شناخته، در پیشگاهش کرنش کرده بر دستش بوسه زد و او را نیایش کرد و سپاس گفت.
او هیچ گروه انسانی را به بردگی نگرفت و سپاهیانش را از تجاوز به مال و جان رعایا بازداشت. او تمامی ساکنین پیشین سرزمینها را گرد هم آورده و منزلگاه آنها را به ایشان بازگرداند.
این سند به عنوان نخستین منشور حقوق بشر شناخته شده، و به سال ۱۹۷۱ میلادی، سازمان ملل آن را به تمامی زبانهای رسمی سازمان منتشر کرد.
اعلامیه حقوق بشر در نوع خود، در رابطه با بیان و ساختارش بسیار قابل توجه است، اما منشور آزادی که توسط پادشاه ایرانی (کوروش) در ۲۳ سده پیش از آن صادر شده، به نظر معنویتر میآید.
با مقایسه اعلامیه حقوق بشر مجمع ملی فرانسه و منشور تایید شده توسط سازمان ملل، با منشور آزادی کوروش، این آخری با در نظر گرفتن قدمت، صراحت، و رد موهومات دوران باستان در آن، باارزشتر نمود میکند.
این لوح با عنوان نخستین بیانیه حقوق بشر جهانی شناخته میشود لوح کوروش که پس از تسخیر بابل و شکست بختالنصر توسط کوروش به عنوان سنگ بنای یادبودی در شهر بابل قرار داده شده بود نخستین بیانیه حقوق بشر جهانی است که کوروش در آن همه طوایفی را که در زمان امپراتوری بابل به اسارت درآمده بودند آزاد و به آنها اجازه نقل مکان و زندگی آزاد در هر کجای امپراتوری خود را داد.
کوروش پادشاه بزرگ ایران قوم یهود را نیز از اسارت امپراتوری بابل آزاد کرد.
در این کتبیه کوروش خود را معرفی نموده و اسم پدر، جد اول، دوم و سوم خویش را نام میبرد و اعلام میدارد که پادشاه ایران و پادشاه بابل و پادشاه جهات اربعه (کشورهای اطراف ایران) میباشد، آنگاه در مقام بیان حقوق بشر و منشور آزادی خویش اعلام میدارد :
بر گردان منشور کوروش بزرگ نشان داد که نخستین منشور جهانی حقوق بشر را ایرانیان در سال ۵۳۸ پیش از میلاد بیان نموده و مورد اجرا گذاردهاند.
در سال ۱۳۴۸ خورشیدی (۱۹۶۹م)پس از گذشت ۲۵۰۷ سال پس از صدور فرمان مزبور، نمایندگان کشورهای گوناگون با قرار گرفتن بر آرامگاه کوروش هخامنشی در پاسارگاد از او به عنوان نخستین پایه گذار حقوق بشر و آزادی انسان، قدردانی کردند.
استاتوس
موضوع برنامه این هفته در رابطه با گرانی بنزین در ایران است و این سوال را از شما داریم، گرانی بنزین تا چه میزانی بر قیمت اجناس در ایران تاثیرگذار خواهد بود.
مطلب هفته گذشته از این مجموعه را از اینجا دنبال کنید
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»