Saturday, 18 July 2015
28 May 2023

«موبایل ژورنالیسم»

2009 September 02

برگرفته از «یک پزشک»


آیا تا به حال پیش آمده که شاهد صحنه جالبی باشید و قصد کرده باشید با موبایلتان از آن عکس بردارید، درباره آن بنویسید و نوشته را همراه عکس در اینترنت به اشتراک بگذارید؟!

در این وبلاگ پیش از این به صورت مشروح در مورد روزنامه‌نگاری شهروندی یا Citizen Journalism نوشته‌ام. در این پست می‌خواهم در مورد زیرشاخه‌ای از روزنامه‌نگاری شهروندی تحت عنوان «موبایل ژورنالیسم» برایتان بنویسم و در قسمت بعدی پست، یکی از سرویس‌های جالب روزنامه‌نگاری مبتنی بر موبایل را به شما معرفی کنم.

20090902_weblog-mobjournalism

موبایل ژورنالیسم، همان طور که از اسم آن برمی‌آید، نوشتن و انتشار گزارش‌های خبری با استفاده از قابلیت‌های روزافزون گوشی‌های موبایل و یا نت‌بوک‌های با قابلیت اتصال به اینترنت است.

روز به روز بر ویژگی‌های گوشی‌های موبایل افزوده می‌شود، دیگر کیفیت عکس و فیلم برداری آنها، دست کمی از دوربین‌های کمپکت ندارد. تعداد اپلیکیشن‌های خوب ویرایشگر متن، تصویر و حتی ویدئو هم کم نیست و به تدریج بر تعداد آنها افزوده می‌شود. در بسیاری از نقاط جهان هم گوشی‌های موبایل می‌توانند به اینترنت با سرعت خوب متصل شوند.

نوکیا شماری از گوشی‌های N95 خود را مجهز به یک بسته نرم‌افزاری ویژه روزنامه‌نگاری است. حتی گروهی از خبرنگاران رویترز، سال قبل در یک طرح آزمایشی با استفاده از گوشی‌های N82 و N95 خود، رخدادهای اجلاس جهانی اقتصادی داووس Davos و هم چنین مبارزات انتخاباتی آمریکا و المپیک پکن را گزارش کردند.

این بسته نرم‌افزاری از قابلیت‌های برجسته گوشی‌های نوکیا برای ضبط صدا و عکس و ویدئو استفاده می‌کند. حتی این امکان وجود دارد که روی هر فایل چندرسانه‌ای اطلاعات GPS و زمان ضبط تصویر هم درج شود و به این ترتیب کار ارسال خبر آسان‌تر شود.

اما این تنها نوکیا نیست که کار روزنامه‌نگاری کاربران موبایل را ساده می‌کند. آیفون هم که یکی از برجسته‌ترین ویژگی‌هایش در دسترس بودن انبوهی از اپلیکیشن‌های جالب و کاربردی است، تعداد زیادی اپلیکیشن دارد که از آنها می‌توان برای تهیه و تنظیم خبرهای نوشتاری و چند رسانه‌ای استفاده کرد. اپلیکیشن‌هایی مثل:

Duo, ReQuail, Camera (photo/video), iProRecorder, Skype, IM+, QQ, Twitlocator, TwitVid, TwitPic, TwitMic, VideoUp, FaceMic, DocsToGo, WordPress, TypePad, Slideshow, Mail2Group, LinkedIn, facebook, Maos, RoamBi

در عین حال گوشی‌های جدید، مجهز به برنامه‌هایی شده‌اند که هر یک از آنها را مبدل را به ایستگاه سیار پخش زنده ویدئو می‌کنند. آیفون ۳GS، می‌تواند ویدیو را به صورت زنده به یوتیوب بفرستد و نوکیا N97 هم مجهز به اپلکیشنی است که ویدیوها را به صورت زنده در سایت qik به نمایش می‌گذارد.

با این توضیحات، یک شهروند دنیای امروز، دفتر روزنامه‌نگاری‌اش را همواره همراه خود دارد. بنابراین اگر سر سوزن ذوقی در او به همراه اندکی بخت و اقبال  موجود باشد، می‌تواند گزارش‌های خبری از رویدادهای مهم جهان تهیه کند که چه بسا، تشکیلات عریض و طویل خبرگزاری‌های معتبر دنیا با هزینه‌های میلیونی هم قادر به تهیه آنها نباشند.

اما اخبار تولیدی توسط این ژورنالیست‌های آماتور را به کجا می توان فرستاد؟

گرچه می‌توان به سادگی این اخبار را به وبلاگ شخصی فرستاد یا برای هر سایت خبری دیگری میل کرد، اما سایت‌های زیادی هم بنا شده‌اند که هر یک با شیوه‌ خاص خود، سعی دارند اخبار موبایل ژورنالیست‌ها را جمع‌آوری کنند. روز به روز بر تعداد این سایت‌ها افزوده می‌شود و در عین حال طراحی و کارکرد آنها مؤثرتر و هوشمندانه‌تر می‌شود. سه نمونه را در اینجا می‌آورم:

OVI، سایت اشتراک محتوای شرکت نوکیا است و به دارندگان گوشی نوکیا، فضای نامحدودی برای آپلود عکس و ویدئو می‌دهد. البته این سایت برای ما ایرانی‌ها، قابل استفاده نیست.

Kyte هم اپلیکیشن‌هایی برای گوشی‌های با سیستم عامل سیمبین نسل سوم و همچنین دارندگان آیفون مهیا کرده است که ارسال عکس و ویدئو، یا پخش زنده را تنها با یک کلیک ممکن می‌کند.

ShoZu هم سایتی دیگری است که اشتراک محتوای ارسال شده از موبایل را تسهیل می‌کند.

اما در این هیاهو، خبرگزاری‌ها و رسانه‌های سنتی هم بیکار ننشسته‌اند و هر یک سامانه‌ای برای جمع‌آوری اخبار مهیا کرده‌اند. مثلا CBS، سایت CBS Mobile‌ را دارد و خبرگزاری رویترز هم مدتهاست که iReport را بر پا کرده است.

«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»

|