شکوفه / دفتر ترکیه / رادیو کوچه
تغییر ناگهانی هوا در ترکیه باعث شده است که عدهی زیادی از ایرانیان به بیماری سرماخوردگی مبتلا بشوند. ساکنین این منطقه بهاین علت که بدنشان به این سرما عادت کرده، به نسبت ایرانیهایی که اینجا زندگی میکنند، لباس کمتری میپوشند و مقاومت بدنشان بالاتر است. سرماخوردگی عوارضی دارد که باعث میشود همه مشتاق درمان سریع آن باشند. طی سالهای گذشته واکسنی بهنام «واکسن سرماخوردگی» به بازار آمده بود و عدهی بسیاری هم از آن استفاده کردند. شاید شما هم از این نوع واکسن استفاده کردهاید و البته ممکن است که حتا اسمی هم از آن نشنیده باشید. اما آیا حقیقتن این واکسنها تاثیری بر سرماخوردن و پیشگیری از آن دارد یا نه؟
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
این سوالی است که در برنامهی امروز ما مطرح شده و همچنین جامجم از دکتر شاهین قاسمی پرسیده است.
به گفته دکتر شاهین قاسمی متخصص بیماریهای عفونی در بیماری سرماخوردگی، عوامل ویروسی متنوعی نقش دارد که دارای علایمی از قبیل تبهای خفیف، تب، آبریزش، سرفه و دردهای عضلانی است.
بنابراین وقتی صحبت از سرماخوردگی میشود، منظور یک بیماری نیست بلکه عوامل ویروسی متنوعی است که میتواند با شباهت به هم، علایم مشابهی ایجاد کنند به همین علت میتوان به وضوح گفت که هیچ واکسنی علیه این بیماری وجود ندارد و واکسنی که در داروخانهها از آن بهعنوان واکسن سرماخوردگی تبلیغ میشود، همان واکسن آنفلوآنزاست که با بیماری سرماخوردگی متفاوت است.
دکتر قاسمی با اشاره به اینکه در بیماری آنفلوآنزا سیستم تنفسی شخص درگیر میشود، میافزاید: این بیماری میتواند با علایم خفیفی همانند سرماخوردگی بروز کند و یا اینکه در عرض چند ساعت، پیشرفت و بیمار را بدحال کند.
وی اظهار میکند: «در بیماری سرماخوردگی به خاطر تنوع وجود ویروسها، نمیتوان واکسن مشخصی برای آن تعیین کرد و بنابراین فردی که واکسن آنفلوآنزا را تزریق کرده است نباید انتظار این را داشته باشد که دیگر سرما نخواهد خورد ولی میتوان گفت ۸۰ تا ۹۰ درصد از افرادی که واکسن آنفلوآنزا تزریق میکنند از این بیماری (آنفلوآنزا) در امان خواهند ماند.»
ولی قابل ذکر است، از آنجایی که هر سال آنتیژنهای سطحی ویروس آنفلوآنزا، تغییر شکل و ماهیت میدهند، باید هر سال نسبت به تکرار این واکسن اقدام کرد.
چه کسانی باید از این واکسن استفاده کنند؟
این واکسن برای شیرخواران زیر ۶ ماه توصیه نمیشود. این پزشک متخصص با اعلام این مطلب یادآور میشود: «واکسن آنفلوآنزا به کودکان۶ تا ۲۴ ماه تزریق میشود و توصیه میشود سنین بالاتر از ۶۵ سال (به دلیل ضعف جسمانی) نیز از آن بهره ببرند.»
قاسمی میافزاید: غیر از دو دسته ذکر شده، افرادی که دچار بیماریهای قلبی و ریوی، کلیوی مزمن، تالاسمی، دیابت، ایدز (اچ.آی.وی) و آنهایی که از داروهای کورتوندار استفاده میکنند، باید از این واکسن تزریق کنند.
گفتنی است این واکسن در یکسوم موارد با درد و قرمزی گذرا همراه است و در برخی از افراد پس از ۸ تا ۲۴ ساعت پس از تزریق، شخص دچار تب میشود.
گفتنی است ذاتالریه (سینهپهلو)، ورم پردههای قلب، ورم عضلات و ورم مغز از عوارضی است که در صورت ابتلا به آنفلوآنزا، گریبانگیر فرد میشود.
و اما در سایت شبکه خبر آمده است که دکتر امامی معاون وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ذکر کردهاند که واکسن ویژهی امسال، برای جلوگیری از آنفولانزای رایج و همچنین آنفولانزای خوکی (نوع ای) کاردبرد دارد. البته تاکید کردهاند که تاثیر این واکسنها به طور صد در صد قطعی نیست.
نکتهی قابل توجه اینکه، واکسن ویروس ضعیف شدهی همان آنفولانزاست در نتیجه در دو هفتهی اول تزریق، باید در تغذیه و مراقبت از بدن توجه زیادی داشته باشیم تا از بدنمان ویروسهای ضعیف شده را تحمل کند.
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»
مهین عابدینی
خسته نباشید آفرین به شما عزیزان . صدای شکوفه جان را قبلاً نشنیده بودم ولی از شنیدن دوبارۀ صدای بهنود جان خیلی خوشحال شدم . برایتان آرزوی موفقیت می کنم