سیمین/ رادیو کوچه
simin@koochehmail.com
در چند برنامهی پیشین به آداب معاشرت در میهمانیهای رسمی، لباس پوشیدن، برخورد با بانوان و غذاخوردن پرداختم. در این برنامه قصد دارم به نکاتی چند پیرامون آنچه باید در محیط کار و رفتار با همکاران رعایت کرد، بپردازم.
«کریستین پیرسون»، استاد امریکایی رشته مدیریت و مولف کتاب «رفتارهای بد» معتقد است رفتارهای نامناسب کارمندان در محل کار و یا شاهد رفتارهای ناخوشآیند و تاثیرگذار در محل کار بودن، سبب کاهش بهرهوری و کارایی کارمندان همچنین ایجاد خسارت مالی به کارفرما میشود.
فایل صوتی را از اینجا بشنوید
رابطه مثبت با همکاران باید بر مبنای احترام به حریم شخصی، مقام و شخصیت آنها باشد. باید دید چگونه میتوان از بروز عادتهای بد در محل کار جلوگیری کرد چراکه هرچند ممکن است برخی از این رفتارها و حرمتشکنیها کوچک و جزیی به نظر برسد اما تاثیر ناخوشآیند خویش را خواهد داشت.
باید در گفتو گو با همکاران، چه در گپهای دوستانه و چه صحبتهای جدی کاری،
مراقب کلیه رفتارهای خود، شوخی و خنده و رعایت حریم شخصی افراد باشید. به جای ازدحام کردن به دور کسانی که با آنها صحبت میکنید، کمی عقبتر بایستید « نیممتر فاصله مناسب است.»
اگر یکی از همکارن صدایی آرام و ملایم داشت، ممکن است برای شنیدن صدای او کمی خم شوید، اما وقتی نوبت به حرف زدن خودتان رسید باید به حالت معمول برگردید.
ارتباط چشمی با طرف مقابل هنگام گفتو گو بسیار اهمیت دارد. داشتن سیمایی مشتاق و علاقهمند، که با ارتباط چشمی آغاز میشود، تاثیر بیشتری بر مخاطب خواهد گذاشت. زمانی که سرپرست یا یکی از همکاران شما در مورد مسایل کاری با شما صحبت میکند چشمانتان را از صفحه مانیتور به سمت او متمایل کنید.
همواره باید مراعات حال همکارانی که ناتوانی جسمی دارند را کرد.
اگر همکارانی از سایر کشورها دارید، باید از فرهنگ و آداب سخن گفتن آنها آگاه باشید.
درخواست کمک
هیچکس از افرادی که کار و مسوولیتاشان را خودشان به موقع انجام نمیدهند و برای اتمام کار خود همکاران را وادار به کمک میکنند، دل خوشی ندارد. اغلب کارمندان برای کمک به آندسته از همکاران که پیش از آن به یاری آنها آمدهاند، مشتاقند.
بنابراین بهترین راه برای درخواست کمک، کمک کردن به دیگران است. گاهی میتوانید به همکارتان در انجام کارهایش کمک کنید و البته این کمک بیپاسخ نخواهد ماند اما هیچگاه تلاش نکنید تا این کمک خیرخواهانه را به دیگران گوشزد کنید.
زمانی که یکی از همکاران در کارها به کمک شما میآید، تشکر و قدردانی فراموشتان نشود، حتا اگر کمکی ناچیز و جزیی باش.
تحسین و تمجید
همهی کارمندان گهگاه نیاز دارند تا کسی از آنها تعریف و تمجید کند. چگونه کارمندان را مورد تشویق قراردادن خود هنری است که بسیاری از مدیران تلاش در فراگیری آن را دارند. برای اینکار باید با دیگران همدلی کنید و احساس خود را با آن ها نشان دهید. گفتن کلمات و عبارتهای تشویقی به کارمندان، انگیزه و روحیه آنها را بالا میبرد. اما باید مراقب بود که در چهزمان باید چه کسی را تشویق و تحسین کرد. همچنین اغراق و تعریف بیش از اندازه از ارزش تمجیدها میکاهد و صمیمیت را کم میکند.
از طرفی با یک کلمه ساده «سپاس» میتوان از تعریف و تمجیدهای دیگران قدردانی کرد.
ابراز همدردی
و اما در مورد پیشآمدهای خوشآیند و ناخوشآیندی که برای همکارانتان پیش میآید تا آنجا که باید با او همدلی کنید اما در کنجکاوی بیش از حد در زندگی او پرهیز کنید.
برای مثال زمانی که یکی از نزدیکان همکاران فوت میکند، تسلیت خود را به صورت کتبی و شفاهی به او اعلام کنید. اگر از همکاران نزدیک شماست، حتمن در مراسم تدفین و عزاداری شرکت کنید. از گفتن جملاتی مثل، «خدا را شکر کن، عذابش تمام شد، یا مشیت خدا این بوده»و … خودداری کنید. کارهایی که از دستتان برمیآید را برای او انجام دهید و موقعیتش را درک کنید. مرگ یکی از عزیزان ممکن است حال وهوای همکارتان را به کلی تغییر دهد، پس توقع نداشته باشید بعد از یکی دو هفته همان همکار سابق شما شود.
یا چنانچه یکی از همکاران اخراج شده یا منتقل میشود، با او همدردی کنید، اما طوری در این رابطه با او صحبت نکنید که داغش را تازهتر کنید. توضیح او را درمورد دلیل اخراجش بپذیرید و بیش از آن کنجکاوی نکنید.
اگر کمکی از دستتان برمیآید، دریغ نکنید، توصیهای، تنظیم دوباره رزومه، پیدا کردن کاری جدید، یا هر چیز دیگری. اما این همدلی خود را تا جایی ادامه ندهید که دست به همکاری در اعمال مخرب او مثل نوشتن نامههای تهدیدآمیز و…بزنید. همچنین تعجب نکنید اگر آن همکار سابق از زندگی شما بیرون برود، چون او دیگر عضوی از محل کار شما نیست و به جای جدید وارد میشود و ممکن است شما را فراموش کند.
تحقیقات نشان داده که 50 درصد کارمندان در محل کارشان با یکدیگر یا با دوستان شان چت میکنند این کار هم زمان کاری آنها را میگیرد و باعث میشود به کارهایشان نرسند، هم تمرکز همکاران را نیز از بین میبرد
پارهای دیگر از موارد هم هستند که از جمله عادتهای بد در محل کار به شمار میروند و باید کنار گذاشته شوند:
به صدا درآمدن زنگ تلفن همراه در یک جلسه کاری
حتمن بارها برای خودتان پیش آمده یا شاهد بودهاید که ناگهان در میان یک کنفرانس مهم فراموش شده که گوشی همراه روی ویبره قرار بگیرد و ناگهان زنگ آن به صدا در می آید آنهم با یک آهنگ آن چنانی.
خوردن غذاهای بودار در محل کار
شاید به نظرتان خیلی مهم نباشد که وقتی برای ناهار ساندویچ کالباس سفارش میدهید یا ظرف ناهار حاوی خورش کرفس را برای داغ کردن روی گاز میگذارید، بوی آن سراسر اتاق یا محل کار را فرا میگیرد. اینکار جزیی میتواند تاثیر بدی در اطرافیانتان داشته باشد و شاید همکارانتان تمایل نداشته باشند آن بو را تحمل کنند.
قرار ملاقاتهای طولانی در راهرو شرکت
همچنین شاید شما از یکی از همکارانتان خوشتان میآید و دوست دارید در راهرو شرکت با وی صحبت کنید، اما همکاران شما مشغول کار هستند و برخلاف شما، دوست ندارند بشنوند شما چه حرفهایی با هم رد و بدل میکنید.
چت کردن
تحقیقات نشان داده که 50 درصد کارمندان در محل کارشان با یکدیگر یا با دوستان شان چت میکنند. این کار هم زمان کاری آنها را میگیرد و باعث میشود به کارهایشان نرسند، هم تمرکز همکاران را نیز از بین میبرد.
زمانیکه مشغول چتکردن هستید ، شاید خودتان متوجه نباشید اما تایپ کردن شما تمرکز همکارانتان را بهم میریزد.
به هرحال عادتهای دیگری مثل عدم رعایت بهداشت فردی یا عادتهای بد غذاخوردن و فینکردن در محل کار و عادتهایی از این قبیل میتواند یکعامل بسیار مهم برای زجر کشیدن سایر همکاران در یک مجموعه کاری باشد.
به یاد داشته باشیم که ما با انسانها طرف هستیم. انسانهایی که احساس دارند و مورد توجه اشخاص دیگری نیز هستند. تلاش کنیم تا با دیگران با احترام رفتار کنیم.
قانون طلایی را به یاد بیاورید: «با دیگران همانطور رفتار کنید که میخواهید آنها با شما رفتار کنند.»
منبع
سیمرغ
«نوشته فوق می تواند نظر نویسنده باشد و الزامن نظر رادیو کوچه نیست»